Un agricultor din Calarasi care vinde 800 de tone de grau: numai azi m-au sunat cinci firme care vor sa traga teapa statului la TVA

Ziarul Financiar 05.07.2009

“Toti agricultorii au firme sau macar sunt inregistrati ca PFA (Persoana Fizica Autorizata) pentru a-si asigura culturile, dar de obicei, comerciantii negociaza o tranzactie fara acte. Numai astazi (duminica-n.red) m-au sunat cinci firme care mi-au oferit pe grau intre 360 lei/tona si 400 lei/tona. Le convine, pentru ca de la camp il iau si cu 340 lei/tona, iar apoi merg la o alta firma sau in port si il dau cu 550 lei/tona”, explica pentru ZF un agricultor din Calarasi care a postat un anunt pe un site de specialitate pentru a vinde “urgent” 800 de tone de grau “cu 380 de lei/tona plus TVA.

Practic, pana ajunge pe masa consumatorilor ca paine, graul trece prin mai multe mani. In primul rand, un mic comerciant cumpara, de la o asociatie sau direct de la tarani, apoi vinde catre un alt mare comerciant sau catre o moara, care la randul sau este furnizor pentru o fabrica de paine. Problema apare la micii comercianti care cumpara de la tarani fara sa plateasca TVA, dar incaseaza TVA de la o moara, de exemplu. Comerciantii ar trebui sa transfere TVA-ul catre stat, dar multi nu o fac, inventand TVA de plata catre firme-fantoma sau prin alte modalitati. Despre evaziunea fiscala si cum spera Guvernul Romaniei sa tina sub control transporturile de marfa cititi in ZIARUL FINANCIAR de maine.