Tichetele de sanatate: Bazac scoate din buzunarele romanilor 162 de milioane de euro pentru consultatii medicale. Cum comentati?

Autor: Ioana David 03.07.2009
Ministerul Sanatatii va introduce de la 1 septembrie o taxa de 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si de 10 lei la medicul specialist, ca urmare a unor clauze ale acordului semnat de Romania cu FMI si Banca Mondiala.
Plata se va face sub forma tichetului de sanatate, iar suma maxima platita de o persoana nu va putea fi mai mare de 600 de lei (140 de euro) pe an.
Ministerul Sanatatii estimeaza ca o contributie medie va fi de aproximativ 350 de lei pentru un pacient, ceea ce va scoate din buzunarele romanilor aproximativ 700 de milioane de lei (162 de milioane de euro), potrivit estimarilor ministerului. Fondurile generate de aceste plati vor ramane la dispozitia cabinetelor medicale sau spitalelor si vor fi utilizate pentru salarii, investigatii sau servicii.
"Masurile reprezinta un angajament al Romaniei pentru ca fac parte din clauzele acordului incheiat cu FMI si Banca Mondiala", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii. Proiectul va intra in dezbatere publica pe timpul verii.
300 mil. euro, "platile informale" din sistemul sanitar
Potrivit datelor ministerului, la stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valori din tarile care au introdus astfel de sisteme, cum sunt Estonia, Croatia sau Ungaria.
Taxele sunt printre cele mai mici din Europa de Est, arata un document de pe site-ul ministerului.
Reprezentantii ministerului sustin ca lansarea acestor tichete va reduce platile informale din sistemul sanitar, estimate de Banca Mondiala la 300 de milioane de euro anual, si ar aduce un flux suplimentar de venituri in sistem.
In prezent, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) isi colecteaza fondurile de la aproximativ 4,7 milioane de contributori, care se impart la 20 de milioane de beneficiari.
Ministerul propune deducerea fiscala a tichetelor, in cuantum de 600 de lei anual.
Cine e scutit de la plata
Mai multe categorii sociale nu vor plati tichetele de sanatate, printre acestea aflandu-se pensionarii cu pensii sub 700 de lei pe luna, tinerii pana la 18 ani, somerii, personalul sanitar. Banii pentru aceste categorii vor fi decontati din fonduri publice, suma totala fiind estimata la 550 de milioane de lei (130 de milioane de euro) anual.
Pentru a putea introduce plata in sistemul sanitar, ministerul a stabilit si ce include pachetul general de servicii de sanatate, adica investigatiile suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Printre aceste servicii se numara prezenta medicului de familie la cabinet timp de sapte ore pe zi, examene de EKG si ecografie, asistenta medicala gratuita pentru urgente sau acoperirea integrala a interventiilor chirurgicale.
Acest pachet de servicii a fost definit pornind de la niste ghiduri terapeutice, care stabilesc pasii pe care trebuie sa-i urmeze un medic in tratamentul unui anumit pacient.
Definirea pachetului general este o masura asteptata atat de furnizorii de servicii medicale private al caror business va fi favorizat, cat si de firmele de asigurari care vor putea in acest fel sa-si calibreze ofertele pentru mediul privat. Spitalele publice vor intra in concurenta pentru obtinerea de fonduri suplimentare, cu atat mai mult cu cat de la 1 ianuarie 2010 vor fi in portofoliile administratiilor locale.
Propunerile ministerului: cat sa se plateasca si unde
In ambulator
Vizite la domiciliul pacientului
In spital
Servicii paraclinice
Sursa: Ministerului Sanatatii
Cum platesc altii
Estonia
Ungaria
Cehia
Bulgaria
Germania