Liberalii sustin cu tarie ca Raportul Sterling este "pur politic", iar la baza lui sta un fals

Autor: Mediafax 25.06.2009
PNL sustine ca raportul subcomisiei parlamentare in cazul Sterling este unul "pur politic" si a depus o opinie separata la acesta, in care precizeaza ca audierile nu au fost complete si ca fundamentul juridic al infiintarii comisiei este unul fals, a declarat ieri secretarul subcomisiei, deputatul PNL Cristian Adomnitei.
Subcomisia parlamentara de ancheta in cazul Sterling a aprobat ieri cu 13 voturi "pentru" si trei abtineri raportul in care se stabileste termenul de 60 de zile de la aprobarea acestuia de catre plen pentru ca Guvernul sa decida daca reziliaza sau renegociaza contractul cu firma Sterling.
Curtea Internationala de Justitie a decis, la 3 februarie, ca Romaniei ii revine 79,34% din teritoriul disputat cu Ucraina in procesul legat de delimitarea platoului continental la Marea Neagra. Ulterior a inceput o dezbatere politica, transferata in plan public, privind un acord cu firma Sterling, generat de o hotarare a fostului Guvern, condus de Calin Popescu-Tariceanu, aprobata la sfarsitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra catre aceasta companie canadiana. Hotararea Guvernului Tariceanu din 12 noiembrie este un act aditional la acordul petrolier incheiat la 24 august 2007 cu Sterling. Subiectul acestei dezbateri este suspiciunea ca statul roman, prin ANRM, a cedat Sterling resursele de petrol si gaze din cele doua perimetre chiar inainte de a fi cunoscuta decizia de la Haga in disputa dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental al Marii Negre. Presedintele Basescu a cerut Guvernului, in februarie, sa clarifice disputa legata de firma Sterling. Basescu a declarat ca serviciile romanesti de informatii nu au stiut despre contractul cu firma Sterling "pentru ca erau relatii in interiorul institutiilor de varf ale statului acolo".
Deputatul Cristian Rizea a propus, in sedinta din 18 martie a Comisiei pentru industrii si servicii, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta vizand afacerea Sterling, propunerea fiind aprobata in unanimitate de deputatii PSD, PC si PD-L, in timp ce deputatii PNL si UDMR s-au abtinut.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) a informat, in sedinta din 18 martie a Comisiei pentru industrii si servicii, ca Sterling Resources a vandut de curand firmei Melrose Resources 32,5% din actiuni pentru suma de 90 milioane USD, din care 12 milioane USD prin transfer bancar si 78 milioane USD cheltuieli operationale si cheltuieli de investitii.