Inasprind conditiile de creditare, bancile ii imping pe britanici in bratele creditorilor subprime

Autor: Catalina Apostoiu 25.06.2009

Unul din sapte britanici, cei mai indatorati consumatori din Europa, nu va putea beneficia de credite din partea celor mai mari banci ale tarii pana la sfarsitul anului viitor, conform firmei Datamonitor, crescand baza de date ale unor creditori subprime.



Numarul britanicilor care au fost respinsi de creditorii traditionali va urca pana la 9 milioane anul viitor sau cu 15% mai mult decat la sfarsitul anului trecut, a declarat Jonathan MacDonald, analist in cadrul Datamonitor. Piata creditarii subprime va creste cu 11%, pana la 10,1 miliarde de lire sterline (16,4 miliarde de dolari), pana la sfarsitul acestui an, a adaugat el, scrie Bloomberg.
 
Dobanzi „subprime" de 350% pe an
Banci printre care Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland detinute de guvern, care se confrunta cu pierderi, refuza un numar in crestere de consumatori in urma inaspririi criteriilor de creditare. In schimb, clientii subprime sunt acceptati de creditori care percep dobanzi de pana la 350% pe an.
„Suntem ingrijorati pentru ca oamenii sunt fortati sa recurga la tipuri mai periculoase de creditare unde ratele dobanzii vor fi foarte ridicate", a declarat Frances Walker, purtator de cuvant al Consumer Credit Counselling Service.
HSBC, cea mai mare banca europeana, si-a inchis divizia subprime britanica Beneficial Finance fata de noi operatiuni si si-a anuntat intentia de a inchide 100 din cele 125 de filiale. HSBC urmeaza astfel exemplul Barclays si Deutsche Bank, care s-au retras de pe piata subprime in 2007 si respectiv 2008 in conditiile incetinirii ritmului de crestere economica si cresterii volumului de credite neperformante.
„Daca nu am exista, clientii nostri tot ar trebui sa obtina bani de undeva, apeland poate la creditori ilegali", a declarat CEO-ul Provident Peter Crook.
Cea mai severa recesiune din ultimii cel putin 30 de ani a afectat de asemenea London Scottish Bank si Cattles, doi dintre cei mai mari creditori subprime listati din Marea Britanie, in contextul in care cresterea somajului a determinat o crestere a volumului de credite neperformante. London Scottish a intrat fortat sub administrare pe 1 decembrie. Cattles, cel mai mare creditor al clientilor subprime inainte de 2009, nu a mai creditat clienti noi din februarie, iar actiunile sale au fost suspendate in aprilie dupa ce compania a calculat gresit provizioanele pentru default si nu si-a raportat rezultatele pe 2008. Sase directori ai Cattles au fost suspendati.
„Nu pot spune ca acesti creditori sunt rechini ai creditelor pentru ca sunt autorizati, dar sunt situati la limita inferioara a pietei si castiga cota de piata unde pot", a declarat MacDonald.
Cel mai mare creditor ramas pe piata este Provident, care percepe 500 de lire sterline pe an pentru un imprumut de 300 de lire sterline acordat clientilor cu cele mai slabe istorii de credit.
Compania a inregistrat o crestere de 14% a profitului, pana la 92 de milioane de lire sterline anul trecut, fiind creditorul cu cele mai bune performante din cadrul indicelui FTSE ASX Financials cu 249 de membri.
 
Castiga cota de piata
„Si altii au intrat pe piata in perioada de boom, insa nu dispun de infrastructura pentru a face colectarile", a declarat Nitin Arora din cadrul Noble Group. „Sunt sapte milioane de oameni fara prea mare acces la credit care cad in mainile Provident."
Provident a evitat problemele cu care se confrunta rivalii sai limitand costurile legate de credite neperformante ca procent din venituri la 40%. Despre acest nivel Crook spune ca a ramas constant de-a lungul istoriei de 129 de ani a companiei.
„Nu cred ca dobanzile noastre sunt ridicate in sine", spune Crook. „Percepem costul vizitelor facute in fiecare saptamana de agentii nostri clientilor. Trebuie sa ne platim agentii."
Provident a anuntat la inceputul acestui an ca atrage clienti refuzati de banci importante si de la Cattles si London Scottish. Totusi, creditorul a limitat in mod deliberat cresterea bazei de clienti pentru a mentine restantele la un nivel scazut. Aproximativ jumatate din cei 1,7 milioane de clienti ai companiei dispun de o anumita forma de beneficii de stat, ceea ce inseamna ca sunt in mare parte neafectati de incetinirea ritmului de crestere economica, spune Crook.
Actiunile Provident au inregistrat un declin de 4% din decembrie 2007 comparativ cu o scadere de 55% inregistrata de FTSE-350 Banks Index.
„Unele banci s-au dezvoltat prea rapid. Unele au avut standarde de credit prea joase. Consumatorul a fost afectat de o dezvoltare a creditarii cu doua taisuri", a declarat Crook.
Datoriile consumatorilor britanici au atins un nivel record de 1.500 mld. lire sterline in aprilie, peste PIB-ul de 1.400 mld. lire sterline al tarii, conform Bancii Angliei. Banci incluzand Barclays, Northern Rock si Lloyds s-au angajat sa-si sporeasca creditarea in acest an. Intre timp, britanicii au inceput sa-si plateasca creditele, returnand cu 930 mil. lire sterline mai mult decat au imprumutat in decurs de trei luni pana in aprilie acest an, conform Bancii Angliei.
„Nu exista niciun fel de indoiala ca creditorii vor avea o aversiune mult mai crescuta fata de risc si exista tendinta de a nu credita clienti noi", spune Walker.