Bancherii au inapoiat statului 68 mld. dolari

Autor: Catalina Apostoiu 18.06.2009
Guvernul american a primit 68 de miliarde de dolari (49 mld. euro) de la zece banci care abia aseptau sa scape de restrictiile care le-au fost impuse odata cu infuziile de fonduri federale de care au beneficiat in toamna anului trecut, scrie The Wall Street Journal.
Actiunea era in mare parte asteptata avand in vedere ca Trezoreria le-a dat saptamana trecuta tuturor celor zece banci unda verde de a returna banii. JPMorgan Chase, Goldman Sachs si Morgan Stanley s-au numarat printre institutiile care au anuntat ca au rascumparat actiunile preferentiale emise in cadrul programului TARP.
In urma returnarii fondurilor, bancile respective va trebui de-acum sa se lupte singure cu recesiunea si criza financiara. Unele dintre acestea au anuntat ca intentioneaza sa inceapa imediat sa negocieze rascumpararea certificatelor primite de guvern in schimbul infuziilor.
Procesul de rascumparare a certificatelor este asteptat a fi unul dificil pentru ca certificatele nu au o valoare clara, Trezoreria urmand a determina ce pret este dispusa sa accepte. Totusi, institutiile care au returnat fondurile guvernamentale nu au scapat complet de guvern. Planul presedintelui american Barack Obama de reformare a sistemului de reglementare a sectorului financiar include cerinte mai stricte de capital si impune in acelasi timp reguli de aliniere mai stricta a sistemului de plati din interiorul bancilor la valoarea creata pe termen lung pentru actionari, cat si de descurajare a asumarii de riscuri excesive.
Dintre firmele care au returnat fonduri TARP, JPMorgan a rambursat 25 mld. $, Goldman si Morgan Stanley cate 10 mld. $, US Bancorp 6,6 miliarde. Pe lista nu s-au aflat Citigroup, Bank of America si Wells Fargo care nu au primit permisiunea de a retuna fondurile de bailout.