Spania si Franta se grabesc sa stranga bani de pe piata de capital

Autor: Cristina Rosca 18.06.2009
Obligatiunile guvernamentale ale statelor europene s-au depreciat dupa ce Franta si Spania au vandut titluri in valoare de 9,4 mld. euro pe fondul preocuparilor investitorilor ca emisiunile record din regiune vor depasi cererea, scrie Bloomberg.
Declinul a ridicat nivelul randamentelor obligatiunilor germane cu maturitate la zece ani, al titlurilor guvernamentale europene, considerate etalon de referinta, de la aproape cel mai redus nivel din ultima luna. Franta a vandut titluri cu maturitate la doi, trei si respectiv cinci ani in valoare de 8,2 mld. euro, in timp ce Spania a emis obligatiuni pe 30 de ani, in valoare de 1,2 mld. euro. Finlanda a spus ca isi va dubla vanzarile de titluri de stat pana in 2012, dupa ce o criza a exporturilor a trimis statul in recesiune.
"Oferta este variata, dupa vanzarile realizate de Franta si Spania", a spus Marc Ostwald, strateg pe venituri fixe la Monument Strategies din Londra. "Acesta este fara indoiala un factor extrem de important" ce a contribuit la deprecierea obligatiunilor. Randamentul obligatiunilor emise de statul german, asa-numitele "bund-uri", a urcat cu 2 puncte de baza, respectiv 0,02%, pana la 3,5% la Londra. Randamentul titlurilor cu maturitatea la doi ani a coborat cu 0,01%, pana la 1,51%. Randamentele evolueaza in sens invers fata de preturile obligatiunilor.
Guvernele din regiune vand volume record de titluri, pentru a finanta eforturile de stimulare a cresterii economiilor lor in valoare de 1.230 mld. dolari si fondurile de ajutorare a bancilor.
In decursul acestui an, statele ar putea opera emisiuni de operatiuni record, in valoare de 845 mld. euro, potrivit ING.
Membrul cel mai nordic al zonei euro va vinde probabil obligatiuni si certificate de trezorerie in valoare de 21 mld. euro in 2009, iar in urmatorii trei ani media vanzarilor va fi de 27 mld. euro, potrivit lui Ari-Pekka Latti, director si seful departamentului de finantare si lichiditati in cadrul Trezoreriei de Stat a Finlandei.
Banca Centrala Europeana a anuntat luna trecuta ca va achizitiona obligatiuni garantate, titluri de valoare cu risc scazut, garantate cu ipoteci, si credite ale sectorului public in valoare de 60 mld. euro. BCE a mentinut rata dobanzii de referinta la nivelul record de 1% in cadrul ultimei sedinte a bancii.