Bancile germane nu au dat inca drumul la credite

Autor: Andreea Neferu 18.06.2009
Conditiile de creditare devin din ce in ce mai stricte in Germania, stergand sperantele unei reveniri economice rapide. „Criza lichiditatilor ameninta din ce in ce mai mult supravietuirea companiilor, precum si finantarea noilor comenzi", a declarat Hans Heinrich Driftmann, presedintele Camerei de comert si industrie din Germania (DIHK), scrie The Telegraph.
Driftmann a adaugat ca prima de casare oferita de guvernul de la Berlin pentru impulsionarea vanzarilor auto a generat o crestere artificiala pentru cateva luni, dar in prezent aceasta ricoseaza de o maniera negativa asupra industriei auto. „Revenirea a fost scurta, insa nu si reala", a mai spus Driftmann.
Un raport realizat de DIHK cu privire la structura industriei germane a relevat faptul ca peste o treime din companiile mari inca intrevad inrautatirea conditiilor de creditare. Termenii de obtinere a unui credit sunt mult mai dificil de dus la capat acum fata de ceea ce se intampla in iarna. „Conditiile financiare se inaspresc pentru majoritatea sectoarelor importante din economie", potrivit raportului intocmit de DIHK, care indica de asemenea ca costurile de creditare s-au majorat pentru mare parte din companii, chiar daca Banca Centrala Europeana (BCE) si-a redus dobanda de referinta la un nivel record de 1%.
BCE a anuntat ca va aproba masuri de relaxare cantitativa, cumparand obligatiuni garantate in valoare de 60 mld. euro, insa demersul este relativ modest comparativ cu politicile monetare agresive implementate de Statele Unite si Marea Britanie.
Institutia europeana a fost criticata masiv de economisti ca „se joaca in timp ce Roma este incendiata", insa banca isi mentine ingrijorarile cu privire la riscurile inflationiste pe termen lung, generate de pachetele financiare de urgenta.
Neil Mackinnon, economist-sef pentru grupul american ECU, a declarat ca oficialii de la Washington considera ca statele europene se asteapta ca SUA sa faca demersurile necesare pentru a le scoate din criza.
Productia industriala a Europei a continuat sa se reduca in aprilie, pierzand 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut si sugerand ca discutiile cu privire la o recesiune de tip V sunt premature. In cel mai fericit caz, ritmul declinului a incetinit. Productia s-a redus cu 23% in Germania si cu 24% in Italia.
BCE estimeaza ca economia zonei euro se va contracta cu 4,6% anul acesta si cu inca 0,3% in cursul anului urmator, fara a reveni pe crestere pana la mijlocul lui 2010.
Rigiditatea structurala a regiunii sporeste riscurile ca aceasta sa ramana in continuare prinsa in itele crizei, chiar si dupa ce restul lumii va reveni pe crestere, asa cum s-a intamplat si in cazul crizei dotcom de la inceputul anilor 2000.