Inapoi in viitor

Autor: Adrian Seceleanu 17.06.2009
Ministerul Comunicatiilor, o institutie care in ultimii patru ani a avut un rol strict decorativ si mai putina putere si influenta decat o directie din Primaria Capitalei, a revenit brusc saptamana aceasta in centrul atentiei - holurile pana nu de mult pustii ale MCSI gemand brusc pana la refuz de SPP-isti, camere TV, jurnalisti, "crema" managerilor din industria privata si publica IT&C. Aparent, motivul aglomeratiei bruste de la minister, care a adus in aceeasi sala neincapatoare oameni pe care rareori ii vezi in aceeasi incapere, a fost lansarea proiectului eRomania, un portal care ar urma sa includa in mod dinamic informatii de la aproape toate sistemele IT din administratia publica.
Insa, pentru cea mai mare parte a celor care se aflau in sala, lansarea portalului eRomania ar fi trebuit sa fie in primul rand amintirea unui esec. De la sefii de companii - dintre care marea majoritate erau in piata si acum sase ani si se bateau pe proiectele lansate de Dan Nica pana la cativa jurnalisti si cel putin doua persoane care in 2003 participasera ca membri in stafful fostului ministru la lansarea unui alt portal, e-guvernare.ro, care promitea acelasi lucru ca si actualul: eficienta si economie de timp si bani pentru cetateni.
e-guvernare.ro, dezvoltat atunci de Microsoft si Softwin, a fost lansat, ce ghinion, cu un an inaintea alegerilor pierdute de PSD. Noua putere a fost atat de nepasatoare fata de IT&C incat portalul e-guvernare.ro, nasit de Adrian Nastase si Dan Nica, a supravietuit aproape neschimbat pana in zilele noastre, chit ca este aproape complet nefunctional si are doar cateva documente actualizate pana in 2009 - si acest din urma lucru probabil tot din cauza imperturbabilului mers al birocratiei locale. Festivitatea care a trezit din adormire ministerul si a repus adresa "Libertatii 14" pe agenda SPP-ului a atras ca un magnet unii dintre cei mai puternici executivi din IT&C-ul local: seful IBM, seful S&T, seful Zapp, seful Cosmote, unul dintre cei mai puternici executivi de la Vodafone, seful TotalSoft, seful Omnilogic. Daca i-ai fi vazut intr-o asemenea formula cu doi ani in urma, ai fi putut spune ca in sala erau oameni care administreaza afaceri de miliarde de euro. Acum... daca evaluezi veniturile companiilor reprezentate ieri la festivitatea de lansare a eRomania, nu poti sa te gandesti decat cu cate sute de milioane de euro le vor scadea incasarile.
In aceste conditii, nu s-a emotionat nimeni in sala cand s-au auzit cifre precum "12 milioane de utilizatori internet in Romania" sau "investitii de 1,2 miliarde de euro in eRomania pana la finele lui 2010". Corecte sau incorecte, plauzibile sau nu, cifrele trebuie interpretate pana la urma ca un semnal, comenteaza, mucalit, cineva in sala. "Ideea e ca Guvernul vrea."
Oricum, niciun manager nu a avut timp sa auda ce cifre au prezentat Sandu si Boc - toti erau probabil preocupati de oportunitatile de cateva zeci de secunde care urmau sa apara dupa discursuri pentru un scurt schimb de replici cu premierul. Previzibil, dupa discurs, intreaga sala, avand in frunte managerii din IT si oficialii din minister, s-a miscat intr-o gramada controlata care l-a inconjurat pe Boc in fiecare secunda pe care a petrecut-o la MCSI. Daca managerii din IT&C au reusit sa-i transmita sau nu ceva premierului, urmeaza probabil sa evaluam dupa fondurile pe care Gabriel Sandu le va avea in mod real la dispozitie. Pana atunci insa ramanem cu doua portaluri de guvernare electronica nefunctionale - unul de la PSD, altul de la PD-L - in tara care plimba mai multe hartii si angajeaza mai multi oameni in administratia centrala chiar si atunci cand lupta cu birocratia.
 
Adrian Seceleanu este editor Business Hi-Tech la Ziarul Financiar