Sefii Vapiano: Daca ramanem la rezultatele de acum, mutam restaurantul din Anchor Plaza

Autor: Cristina Stoian 09.06.2009
Restaurantul Vapiano, deschis de omul de afaceri Octavian Radu, proprietarul RTC, in urma cu patru luni in cladirea de birouri Anchor Plaza din Capitala, ar putea fi mutat daca vanzarile nu vor creste semnificativ in urmatoarea perioada.
Compania aprecia in momentul lansarii ca va avea intre 500 si 600 de clienti zilnic, ceea ce inseamna ca la un meniu minim de 16 lei
(4 euro) vanzarile anuale ar fi depasit 800.000 de euro, dar unitatea nu va rula decat "cateva sute de mii", potrivit conducerii. In Germania, de exemplu, un restaurant are anual afaceri de aproximativ patru milioane de euro.
"Nu se pune problema inchiderii restaurantului, dar daca ramanem la rezultatele de acum ne vom gandi la mutarea unitatii. In ultimele luni am simtit o crestere de la saptamana la saptamana cu 10%-15%, mai ales dupa ce am introdus ofertele de vara, iar daca va ajunge la rezultate bune il vom pastra si vom continua sa deschidem alte restaurante. Daca nu se opreste unde trebuie, il mutam", a declarat pentru ZF Sebi Vasilescu, directorul general al Vapiano.
Restaurantul a fost deschis prin intermediul diviziei Sebra, care mai detinea si reteaua de cafenele Cup&Cino si care a fost inclusa recent in divizia de fashion Rafar, fiind prea mica pentru un statut independent.
Radu anunta in februarie ca anul acesta intentioneaza sa deschida patru restaurante sub acelasi brand pana la sfarsitul lui 2010, dar deocamdata asteapta stabilizarea vanzarilor in prima unitate pentru a putea calcula profitabilitatea unui astfel de business, mai ales ca investitia medie intr-o astfel de unitate se ridica la 1,5 mil. euro. In ultimele doua luni, Vapiano a micsorat preturile prin introducerea unor meniuri speciale, unul dintre motive fiind prezenta food-court-ului din centrul comercial Plaza Romania, principalul concurent al restaurantului.
"Vapiano nu era pozitionat ca restaurant ieftin, dar pentru ca toata lumea a introdus oferta si meniul zilei, am venit si noi cu acest concept mai ales ca fast-food-ul din mall reprezinta din pacate o concurenta serioasa in acest moment. Nici numarul celor care lucreaza in cladirea de birouri nu a fost cel asteptat de noi, mai ales ca am deschis restaurantul plecand in principal de la clientii business, care ar fi trebuit sa manance cel putin o data, de doua ori pe saptamana aici. Nu se intampla insa asa", spune Vasilescu, care mai ia in calcul si perioada de vara, cand vanzarile ar putea stagna. In prezent, pretul mediu al unui meniu care include un fel de mancare si o bautura la alegere se situeaza intre 16 lei si 19 lei.
Pana sa fie ocupat de Vapiano, spatiul de 450 mp a fost inchiriat de proprietarii restaurantului UpTown care au deschis o unitate sub brandul Newport. Dupa mai putin de un an Newport s-a inchis, motivul fiind tot traficul redus din zona.