Doi noi giganti ar putea aparea in industria otelului pe fondul crizei economice globale

Ziarul Financiar 09.06.2009

Unul, sau chiar doi mari jucatori de pe piata otelului ar putea iesi la suprafata de pe urma crizei economice glocale, a declarat Werner Kreuz, vicepresedinte al firmei de consultanta AT Kearney.

Vorbind in cadrul conferintei Steel Business Briefing, organizata de Steel Markets Europe, Kreuz a cosiderat ca este posibil ca un producator sa apara pe piata ruseasca, al doilea fiind cel mai probabil o companie chineza, posibil Baosteel.

"Companiile rusesti au resursele", a explicat Kreuz. "In momentul in care pretul materiilor prime cade din nou, acestea pot incepe preluarile". Au multi bani si pot de asemenea beneficia de garantii de la stat", a spus el. Principalii candidati la pozitia de lider de marimea ArcelorMittal sunt Evraz si Severstal.

De asemenea, AT Kearney se asteapta ca SUA si Europa sa piarda o parte semnificativa din influenta pe care acestea le au in prezent la nivel global, pe plan economic. "Este ceea ce numim polariatatea americana finala", a spus Kreuz. "China va stabili regulile politicilor in cel mult zece ani", a adaugat.