0,5 mil. euro, castigul BRD din custodia activelor

Autor: Roxana Daniela Pricop 04.06.2009
BRD Groupe Societe Generale a inregistrat anul trecut un profit net de aproximativ 500.000 de euro din serviciile de depozitare si custodie a activelor, mizand pe o dublare sau chiar triplare a acestui castig in urmatorii trei ani.
Custodia si depozitarea activelor fac parte din liniile de business ale bancilor locale, piata acestor servicii atingand in prezent valoarea de 3 miliarde de euro in active. BRD detine o cota de 47% din aceasta piata.
Banca custode are misiunea de a pastra activele investitorilor in siguranta, in timp ce banca depozitara inregistreaza, verifica si controleaza daca valoarea activelor anuntata de exemplu de un administrator de fonduri este cea reala. Cazuri de frauda precum FNI - la nivel local - sau Madoff - la nivel international - au fost posibile pentru ca nu a existat un depozitar care sa certifice valoarea investitiilor.
Pe segmentul de depozitare, BRD are 40 de clienti mari, printre care se numara fondurile de pensii, fondurile de investitii si societati de investitii financiare (SIF Moldova).
Prin preluarea ofertei Global Custody Societe Generale Securities Services, divizia specializata in servicii pentru investitori, BRD mizeaza pe aceasta imbunatatire a serviciilor care va duce chiar la triplarea profiturilor obtinute din acest servicii.
"Cazul Madoff a demonstrat necesitatea securitizarii intregului lant al unei investitii. Efectul va fi cel al unei dezvoltari accelerate a serviciilor de custodie si depozitare, care vor deveni un business strategic in perioada urmatoare", a spus Claudiu Cercel, directorului general adjunct al BRD.
Pentru finalul anului, oficialul BRD estimeaza ca din serviciile de custodie si depozitare va fi obtinut un castig net de aproximativ 1 milion de euro "daca Bursele vor inregistra cresteri".