Capa Finance recruteaza personal la o banca

Autori: Alina Pahoncia , Voican Razvan 01.06.2009
Capa Finance, firma de microcreditare din Cluj-Napoca aflata in proces de autorizare la BNR pentru a se transforma in banca, urmeaza sa-si mute sediul central in Bucuresti si a lansat o campanie de recrutare de personal, afirma surse bancare.
Fondul Romano-American de Investitii (FRAI), actionarul majoritar al companiei, negociaza aducerea lui Bogdan Merfea pentru functia de presedinte al viitoarei banci. Din iulie 2008 Merfea, 51 de ani, conduce subsidiara din Kosovo a Raiffeisen International. Are o experienta de peste 10 ani in domeniul bancar, din 2001 lucrand pentru Raiffeisen Bank Romania, iar sursele citate afirma ca Merfea ar fi agreat de BNR pentru pozitia de conducator de banca.
Contactati de ZF, reprezentantii Capa Finance nu au dorit sa faca comentarii.
In acelasi timp, FRAI a desemnat-o deja pe Daniela Andrei, 42 de ani, care a ocupat in ultimul an pozitia de Chief Financial Officer (CFO) in cadrul Capa Finance, pentru a ocupa una dintre functiile de vicepresedinte al viitoarei banci. Pana in 2008, cand a venit la Capa Finance, Andrei a fost CFO la Bancpost timp de opt ani.
Proiectul de transformare in banca a institutiei de microfinantare este in plin proces de autorizare la BNR si ar urma sa primeasca un raspuns in cursul acestui an. Pe langa constituirea echipei de management, Capa Finance recruteaza personal pentru constituirea unei structuri de institutie de credit cu profil national. In prezent are peste 25 de birouri, inclusiv in zone rurale.
Ratiunea strategica a FRAI de a transforma Capa Finance intr-o banca se bazeaza pe ideea ca actuala criza financiara creeaza o oportunitate, deoarece concurenta este mult mai redusa, ceea ce ofera ragazul si spatiul de manevra necesare construirii unei noi institutii, majoritatea competitorilor fiind ocupati cu procese de restructurare si de gestionare a riscurilor. Principalii actionari ai Capa Finance sunt FRAI (55,47%), Emerging Europe Cap Cooperatief U.A. (43%) si Secap Management (1%).