Cluburile spaniole de fotbal au datorii de peste 2 miliarde de euro, din care peste o treime catre stat

Autor: Ciprian Botea 26.05.2009
Cluburile de fotbal din prima liga spaniola au datorii totale de 2,08 miliarde de euro, relateaza site-ul futebolfinance.com. Anuntul vine in conditiile in care presa spaniola a speculat in repetate randuri ca majoritatea cluburilor din Primera Division se afla aproape in faliment tehnic.
Cea mai mare parte a datoriilor este reprezentata de impozitele si contributiile la sistemul de asigurari sociale neplatite. Aproximativ 627 mil. euro din acestea sunt impozite datorate statului spaniol.
Cea mai mare datorie a fost acumulata de Valencia, 550 de milioane de euro, club urmat in acest clasament de Real Madrid, cu 400 de milioane de euro si Atletico Madrid, cu 300 de milioane de euro. Top 10 este incheiat de Mallorca si Osasuna, cu datorii de 40, respectiv 35 de milioane de euro. Barcelona are datorii de aproximativ 189 de milioane de euro.
Valencia s-a confruntat cu mai multe probleme financiare in ultimele luni, iar la inceputul anului a exista o perioada in care jucatorii si-au primit salariile cu intarziere. O situatie asemanatoare s-a petrecut si in sezonul trecut, atunci jucatorii intrand in greva pentru o zi. Daca situatia dificila se va intensifica, clubul spaniol ar putea fi nevoit sa renunte la o parte dintre jucatorii sai de top, printre care se numara David Villa, Joaquin si Raul Albiol. In vara trecuta, Valencia a refuzat o oferta de 47 de milioane de dolari pentru David Villa venita din partea rivalilor de la Real Madrid.
Situatia financiara precara a cluburilor spaniole a fost exacerbata in ultima perioada de criza economica mondiala care a lovit puternic tara iberica, in conditiile in care companiile care sponsorizeaza in mod obisnuit echipele de fotbal se confrunta, de asemenea, cu dificultati majore si isi reduc investitiile in fotbal.
Cluburile din prima liga spaniola cheltuiesc de obicei mai multi bani decat castiga, iar sase dintre acestea si-au pus la punct in ultima perioada planuri de rambursare a datoriilor.
Dintre cele 20 de cluburi care concureaza in Primera Division doar trei - FC Sevillia, Almeria si Recreativo Huelva - nu au datorii, suma de peste
2 miliarde de euro fiind acumulata de celelalte 17 participante.