Raiffeisen nu se asteapta la reduceri abrupte de dobanzi

Autor: Mihaela Claudia Medrega 20.05.2009
Nivelul ridicat al costurilor imprumuturilor face dificil procesul de creditare sanatoasa, dobanzile urmand sa scada in acest an, in mod treptat, apreciaza presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
"Dobanzile ridicate fac dificil procesul de creditare sanatoasa, iar acestea nu pot cobori in conditiile in care bancile vor sa-si majoreze depozitele si prima de risc pe Romania ramane ridicata."
Iar BNR nu poate cobori dobanda cheie intr-un mod brusc, pentru ca ar pune in pericol cursul de schimb si inflatia.
"Dobanzile vor scadea in acest an, insa nu se asteapta la miscari abrupte. (...) Este de dorit si normal ca bancile sa doreasca sa-si reduca raportul credite/ depozite", a spus van Groningen.
Pentru creditele in lei, dobanzile nu pot scadea cat timp bancile vor sa-si majoreze volumul depozitelor atrase, iar Banca Nationala nu poate reduce brusc dobanda cheie, a explicat seful Raiffeisen Bank.
In cazul creditelor in valuta, van Groningen a aratat ca desi costurile la nivel international au coborat, dobanzile au ramas la un nivel ridicat din cauza primei de risc necesara finantarii bancilor. "Este pacat ca dobanzile pe pietele internationale au scazut, iar prima de risc pentru Romania este inca ridicata. Trebuie sa imbunatatim perceptia de risc. Este dificila reducerea costurilor, cat timp platim prime mari", a explicat van Groningen.
Referindu-se la plasarea resurselor, seful Raiffeisen a precizat ca bancile prefera sa aiba si un portofoliu de titluri de stat, precizand insa ca este nevoie de o strategie clara a Ministerului de Finante legata de modul in care vrea sa finanteze deficitul bugetar.