Statul are nevoie de 7,6 mld. € in energie. De unde vin banii?

Autor: Roxana Petrescu 17.05.2009
Companiile din sectorul energetic romanesc au nevoie de investitii de 7,6 mld. euro, cele mai mari fonduri fiind necesare pentru energia electrica, respectiv 4,2 mld. euro, potrivit unor documente ale Ministerului Economiei.
Pe partea de petrol si gaze, investitiile luate in calcul de minister totalizeaza 3,25 mld. euro, in timp ce sumele necesare pentru sectorul minier sunt de 180,7 de mil. euro. Documentele nu prezinta insa clar modul in care vor fi obtinute aceste sume, desi in cazul unor proiecte este specificat faptul ca ministerul va merge pe atragerea unor fonduri de la investitorii straini. Mai mult, pe partea de energie electrica, proiectul reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare Cernavoda nici macar nu este pe lista ministerului. Cele doua reactoare ar trebui sa coste 4 mld. euro din care statul ar trebui sa asigure 2 mld. euro pentru a-si putea sprijini participatia de 51% pe care o are deocamdata in acest proiect. 
De la inceputul acestui an, statul incearca sa atraga banii bancilor, dar deocamdata fara niciun rezultat concret. Lipsa unei coerente strategice, precum si deteriorarea mediului economic tin institutiile financiare la distanta de companiile care au mare nevoie de fonduri. Astfel, una drintre putinele finantari mentionate in ultima perioada este creditul de 100 de milioane de euro pe care Complexul Energetic Turceni ar trebui sa-l atraga de la BERD in urmatoarele luni, suma de trei ori mai mica fata de cea anuntata initial. Potrivit datelor ministerului, CE Turceni are nevoie de investitii de 664 de milioane de euro, cea mai mare suma, de 453,2 mil. euro, fiind destinata reabilitarii si modernizarii grupurilor trei si sase.
O alta unitate care se lupta pentru atragerea unei finantari este Complexul Energetic Rovinari, care poarta discutii cu bancile pentru obtinerea a 24 de milioane de euro.
Documentele precizeaza ca cealalta mare unitate din bazinul Olteniei, Complexul Energetic Craiova, va beneficia de fonduri pentru investitii de 1,142 miliarde de euro.
Pentru constructia unei centrale cu o capacitate de 500 de MW la Isalnita vor fi alocate fonduri de 680 de milioane de euro, alte 272 de milioane de euro urmand sa fie directionate pentru dezvoltarea unei unitati cu o capacitate de 250 MW la Craiova.
In ceea ce priveste proiectele majore de investitii, situatia finantarii este deocamdata incerta in contextul in care majoritatea proiectelor sunt in faza incipienta de dezvoltarre chiar si dupa ani buni de discutii. In aceasta categorie intra proiecte precum Nabucco, oleoductul Constanta - Trieste sau proiectul statiei de pompare de la Tarnita - Lapustesti.