Isarescu: E greu fara bani, dar e greu si cu bani multi

Autor: Mediafax 13.05.2009
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ieri ca trebuie adoptata o politica fiscala prudenta, pentru a se evita situatia din 2008, cand, intr-un an electoral, au crescut cheltuielile, factorii de decizie din 2004-2008 apreciind ca „vremurile bune au venit pentru totdeauna".
„In perioada 2004-2008, decidentii au considerat ca vremurile bune au venit pentru totdeauna. Nu te gandesti ca vine si reversul vizavi de cheltuieli. Ministerul Finantelor constata ca economia creste, incasarile la fel, iar anul electoral 2008 a amplificat cheltuielile si mai mult. Probabil ca Romania va invata dupa acest episod", a afirmat Isarescu intr-un discurs sustinut la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Guvernatorul BNR a spus ca autoritatile nu trebuie sa renunte la politica fiscala prudenta nici cand cresterea economica este de 6-7%. El a adaugat ca, in 2007 si 2008, intrarile de capital au fost extrem de consistente si ideea potrivit careia vor ramane la aceste cote pe o perioada lunga este periculoasa.
„Bancile straine din Romania au primit resurse importante de la bancile-mama. S-a ajuns ca aceste banci sa ia din strainatate 24,5 miliarde de euro pentru a finanta economia noastra, fata de 3,8 miliarde de euro in 2004. Sunt cresteri-soc, de sase ori, care ne-au speriat si pe noi. Creditul a crescut la ritmuri incredibile, iar acum familiile se acomodeaza greu cu noua situatie, pentru ca nu cu mult timp in urma bancile aproape te trageau de maneca pe strada ca sa-ti dea bani", a spus guvernatorul.
Isarescu a adaugat ca „e greu fara bani, dar e greu si cu bani multi". Guvernatorul bancii centrale a primit ieri titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, in cadrul unei festivitati la care au participat cateva sute de profesori si studenti ai institutiei de invatamant superior.