Casele de amanet devin micii furnizori de cash in locul creditelor de nevoi personale

Autor: Adelina Mihai 13.05.2009

Cu o traditie de peste zece ani in Romania, casele de amanet intentioneaza sa-si extinda afacerile si mizeaza pe marje de profit de pana la 30% in 2009, micii antreprenori din acest domeniu fiind convinsi ca romanii vor apela si mai mult la astfel de servicii in acest an.



Bogdan Gheorghiu a intrat intamplator in afaceri, la propunerea unei cunostinte care l-a convins ca o casa de amanet este un business foarte profitabil.
"A fost intamplarea sa ne propuna o cunostinta sa ne asociem si sa deschidem o casa de amanet in 1998. Dupa aproximativ un an aceasta asociere a incetat, datorita neintelegerilor, iar eu si sotia mea ne-am retras din societatea respectiva. Acest lucru nu a insemnat ca am abandonat ideea in sine de a avea o afacere in acest domeniu financiar", spune Bogdan Gheorghiu, fondatorul casei de amanet Express Credit din Iasi.
Express Credit activeaza pe piata inca din toamna anului 1999, cand functiona sub denumirea de Electro Gold. "Cand am deschis prima noastra agentie aveam varsta de 25 de ani, iar eu si sotia mea eram si patroni si angajati", isi aminteste Gheorghiu.
Concurenta era destul de redusa pe aceasta piata acum zece ani, intrucat nu existau mai mult de 30 de case de amanet in Iasi. Acum insa, in opinia antreprenorului, exista peste 100 de case de amanet care activeaza in judetul Iasi, iar la nivelul municipiului, numarul de societati cu profil de activitate similar depaseste 120.
Casa de amanet a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 8 mil. lei (1,86 mil. euro), iar antreprenorul estimeaza o crestere a afacerii in 2009 de pana la 25%, la 10 mil. lei ( 2,3 mil. euro). "Nu putem estima o marja de profit pentru anul acesta, pentru ca ne-am propus ca in acest an sa ne extindem in toate cartierele iesene si vom avea investitii importante in noile agentii si in campania publicitara", a adaugat el.
Casa de amanet din Iasi practica un comision cuprins intre 0,8% si 1,1% pe zi, insa clientii fideli beneficiaza de discounturi de pana la 50%. "De asemenea, oferim la promotii reduceri de 50% sau chiar de pana la 100% la comisionul aferent primului contract", a specificat el.
Antreprenorul sustine ca nu poate fi specificata cu exactitate o categorie de clienti-tinta ai companiei, deoarece acestia sunt in general persoane care au nevoie urgenta de bani si vor sa-si rezolve problema intr-o maniera eleganta.
El a adaugat ca, in ultimii cinci ani, au existat peste 57.000 de persoane care au beneficiat de imprumuturi de la casa de amanet pe care o conduce.
"Clientii sunt receptivi la serviciile casei de amanet, atat timp cat societatea nu-i induce in eroare cu comisioane ascunse, cu penalizari sau modificari ale comisioanelor dupa termenul scadent", a precizat Gheorghiu.
Planul de afaceri, stabilirea bugetului de cheltuieli si gasirea unui spatiu de desfasurare a acivitatii intr-un loc cu un vad comercial mare au fost primii pasi pe care cei doi asociati i-au parcurs pentru demararea afacerii.
Daca la inceput agentia avea doar trei angajati (cei doi antreprenori si inca un angajat), in prezent compania are peste 40 de angajati.
"Primii angajati i-am gasit prin intermediul cunostintelor, insa acum societatea detine un departament de resurse umane, care se ocupa de recrutarea si de pregatirea profesionala a noilor angajati", mentioneaza el.
Investitia initiala a avut o valoare de aproximativ 50.000 de dolari, bani proveniti in mare parte din imprumuturi. Ulterior, investitiile au vizat pregatirea profesionala a angajatilor si dezvoltarea unei aplicatii software.
Predispozitia angajatilor pentru savarsirea de ilegalitati a fost principala problema cu care s-a confruntat antreprenorul de-a lungul timpului.
"In functie de gravitatea faptelor savarsite, de marimea prejudiciului si de gradul de recuperare al acestuia, unele situatii au fost solutionate pe cale amiabila, altele insa urmand calea procedurilor legale, prin sesizarea organelor de cercetare penala", afirma Gheorghiu.
Planurile de vitor ale proprietarului casei de amanet Express Credit includ, pe langa expansiunea teritoriala si dezvoltarea mai multor agentii, castigarea celei mai mari cote de piata intre jucatorii locali.
O alta casa de amanet este RexoGold din Targu-Mures, care a fost fondata de Rusz J. Gyorgy cand avea 20 de ani si care activeaza pe piata romaneasca inca din anul 1995, cand functiona sub o alta denumire. "Am ales aceasta afacere deoarece am lucrat in strainatate, unde am observat ca aceasta activitate are o traditie indelungata si ca este un serviciu pentru care ar exista cerere si in Romania", a declarat el.
Documentarea in strainatate, studierea legislatiei romane, studierea pietei si pregatirile tehnice au fost principalii pasi parcursi pentru demararea afacerii.
"Primele noastre reclame au fost foarte bine primite si au generat un flux continuu de clienti. In perioada lansarii afacerii exista o cerere foarte mare pentru imprumuturile bancare, care erau acordate in conditii atat de stricte, incat cu greu se puteau contracta", a adaugat el.
Investitia initiala a fost de aproximativ 50.000 de marci germane, ulterior ajungand la 650.000 de euro, bani folositi pentru dotari tehnice si achizitionarea unui sediu. "Sumele investite initial au fost obtinute dintr-o afacere anterioara: comert cu diamante in Africa, Asia, America de Sud, Israel si Statele Unite", mentioneaza el.
Pentru a oferi un serviciu cat mai eficace, antreprenorul spune ca a investit in crearea unui "software propriu si am implementat si un sistem de supraveghere ultraperformant care permite inregistrarea tuturor evenimentelor pe o perioada de minimum patru luni. Acest sistem de supraveghere este foarte util atat pentru clienti, cat si pentru autoritati, deoarece ofera transparenta totala, nelasand loc de interpretari".
Cifra de afaceri din 2008 a fost de circa 492.500 de euro, iar antreprenorul estimeaza o crestere cu pana la 25-30% a profitului in 2009.
Casa de amanet practica un comision maxim de 0,5% pe zi, insa acesta poate fi negociat in functie de marimea sumei si de termenul de scadenta a imprumutului.
"Acordam foarte multe facilitati clientilor fideli. Acestea se concretizeaza atat in reducerea comisionului practicat, cat si in tombolele organizate saptamanal, prin care clientii pot castiga obiecte de aur, televizoare plasma sau telefoane mobile", explica antreprenorul.
Serviciile casei de amanet se adreseaza atat societatilor comerciale care au nevoie de sume importante de bani, cat si persoanelor fizice care necesita imprumuturi mai mici. Daca la inceput avea un singur angajat, acum compania are opt angajati.
Planurile de viitor ale antreprenorului vizeaza dezvoltarea afacerii, prin practicarea comertului cu metale pretioase.
 
Express Credit:
 
RexoGold: