Bancherii isi aleg sefi noi la ARB pe 21 mai

Autor: Razvan Voican 10.05.2009
Cele 40 de banci care fac parte din Asociatia Romana a Bancilor (ARB) vor vota pe 21 mai componenta Consiliului de Administratie care reprezinta breasla bancherilor, pentru un mandat de trei ani.
In prezent, echipa este formata din Radu Ghetea (presedinte al CEC Bank) - presedinte, Steven van Groningen (presedinte al Raiffeisen Bank) - vicepresedinte, Petre Bunescu (vicepresedinte al BRD) - vicepresedinte, Sergiu Oprescu (presedinte al Alpha Bank) - vicepresedinte si Radu Negrea - secretar general. Pozitia de prim-vicepresedinte este vacanta de cand Nicolae Danila, fostul presedinte executiv al BCR, s-a retras din sistem.
Ghetea, unul din-tre cei mai longevivi oficiali ai sistemului bancar, conduce ARB de noua ani, fiind ales in aceasta functie in mai 2000, cand era prim-vicepresedinte al Alpha Bank.
Surse bancare afirma ca el si-ar fi exprimat intentia de a nu candida pentru un nou mandat de presedinte al ARB. "Imi voi prezenta pozitia in aceasta privinta la un moment dat", a spus Ghetea intrebat daca a luat o decizie. La precedentele alegeri din 2006, el l-a invins pe Mihai Bogza, presedintele Bancpost. 
Printre prioritatile declarate ale actualului Consiliu de Administratie s-a numarat schimbarea statutului astfel incat drepturile de vot sa fie stabilite proportional cu contributia fiecarei banci la bugetul ARB, sau dobandirea de catre banci a calitatii de actionari ai Fondului de Garantare a Depozitelor. Bancile mari considera ca in actualul sistem cu drepturi de vot egale luarea deciziilor poate fi blocata de jucatorii mici.
Pe ordinea de zi din 21 mai figureaza si discutarea Raportului de activitate al Consiliului de Administratie pe 2008, bugetul pe venituri si cheltuieli pe 2009 si obiectivele asociatiei pe anul in curs.
Pe langa alegeri, bancherii urmeaza sa decida daca angajeaza o firma de PR care sa reprezinte ARB in mass-media. Propunerea vine in contextul in care industria bancara se confrunta cu probleme de imagine pe fondul restrangerii accesului la credite si al scumpirii puternice a creditelor aflate in sold.
De asemenea, ar trebui sa fie adoptat in premiera Codul de etica bancara. Ar fi pentru prima data cand industria bancara locala va adera la un set de principii care sa asigure respectarea normelor profesionale si concurenta loiala. Majoritatea bancilor au propriile coduri, preluate de obicei de la bancile-mama, in aceste documente fiind incluse norme deontogologice privind transparenta si sinceritatea informatiilor oferite clientilor, secretul profesional, confidentialitatea informatiilor privilegiate sau neutralitatea politica. Nu in ultimul rand, ARB ar urma sa decida daca asociatia va deveni organizatie patronala si daca va intra in Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
ARB a fost infiintata la 31 mai 1991 si este inregistrata ca persoana juridica romana constituita ca asociatie profesionala cu scop nelucrativ.