Un liceu privat a adus cele mai multe medalii de aur la olimpiadele internationale

Autor: Adelina Mihai 10.05.2009
Patru medalii de aur, zece medalii de argint si cinci medalii de bronz au obtinut anul trecut elevii Liceului International de Informatica din Bucuresti la concursurile si olimpiadele internationale desfasurate anul trecut, potrivit datelor furnizate ZF de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.
Liceul privat de informatica a adus astfel cele mai multe medalii de aur in Bucuresti, fiind urmat de Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu", ai carui elevi au obtinut anul trecut o medalie de aur, opt medalii de argint si noua medalii de bronz la olimpiadele internationale. "Este singurul liceu privat din Romania care a obtinut aceste rezultate, pentru ca are cadre didactice de exceptie si o finantare foarte buna. Datorita sistemului sau de organizare, este racordat la o retea internationala a celor mai bune licee din lume", spune Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Cel mai bun liceu din Bucuresti din punctul de vedere al performantelor obtinute la olimpiadele internationale are 48 de profesori romani, 11 profesori turci si un profesor grec. Elevii care au obtinut cele mai bune rezultate la olimpiadele internationale au fost instruiti de profesorii romani, potrivit lui Ahmet Aki, director general adjunct al liceului.
"Predarea la clasa se face si in romana, si in engleza. Mai mult, elevii din clasa a XII-a sunt cei care predau uneori la clasele a noua sau a opta", a precizat Aki.
Taxa anuala la Liceului International de Informatica este de 3.250 de euro. In cadrul institutiei sunt inscrisi 200 de elevi.
Printre criteriile de selectie a elevilor care se pot inscrie la acest liceu se afla si media notelor la purtare (care trebuie sa fie neaparat 10) si performantele obtinute la olimpiade in anii anteriori.
"Valoarea actului educational este dat de profesori, insa acestia trebuie remunerati pentru a valorifica elevii talentati", a precizat Banu, fara a oferi detalii despre nivelul salarial al profesorilor.
In Bucuresti, exista numai patru licee private acreditate si 20 de licee private autorizate. In acest moment, in Bucuresti sunt aproximativ 70.000 de elevi, care studiaza in 102 licee, colegii nationale si grupuri scolare.
Liceul International de Informatica a fost fondat in anul 1995 de catre grupul de institutii de invatamant particular Lumina Institutii de Invatamant, care mai cuprinde Liceul International de Informatica din Constanta si Scoala Internationala Bucuresti, cu predare in engleza.