Profitul net al BRD, redus cu 19% in T1

Autor: Razvan Voican 05.05.2009
BRD, a doua mare banca de pe piata, a inregistrat in primul trimestru o scadere a profitului net cu 19% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 210 mil. lei, echivalentul a 49 mil. euro.
Scaderea este la jumatate fata de asteptarile unor analisti de la case de brokeraj.
Patrick Gelin, presedintele BRD, afirma ca activitatea din primele trei luni ale anului a fost marcata de scaderea puternica a cererii de credite si de cresterea semnificativa a costului riscului.
Fata de sfarsitul lui 2008, valoarea creditelor acordate persoanelor fizice a crescut cu numai 1%, comparativ cu o majorare de 6% in trimestrul I al anului trecut. Pe segmentul companiilor, cresterea soldului creditelor a fost de 4%, adica de trei ori mai mica decat in primele trei luni din 2008.
In acelasi timp, costul cu provizioanele reflectat de costul net al riscului a urcat de peste trei ori comparativ cu trimestrul I 2008, pana la 201 mil. lei (47 mil. euro).
Gelin vede drept cauze principale reducerea activitatii economice si nivelul foarte ridicat al dobanzilor, in principal la lei. "BRD, care a anticipat de cateva luni aceasta situatie, s-a adaptat prin actiuni comerciale in care a contat pe flexibilitatea si diversitatea gamei sale de produse", afirma seful BRD. El sustine ca, desi semnificativ mai mare ca anul trecut, "costul net al riscului ar trebui sa se situeze in continuare cu mult sub media sistemului bancar.
Soldul total al creditelor a ajuns la 33 mld. lei (7,8 mld. euro), in crestere cu 19,5% fata de nivelul de la 31 martie 2008, in timp ce valoarea depozitelor a consemnat o crestere de numai 9,4%, pana la 29,6 mld. lei (6,99 mld. euro).