Companiile de la Bursa prognozeaza in bugete profituri mai mari in 2009 la venituri mai mici

Autor: Rares Jitianu 05.05.2009

Estimarile companiilor pentru 2009 cel putin la nivelul profiturilor arata mai bine decat imaginea de ansamblu de anul trecut, in ciuda faptului ca majoritatea lor vad o scadere a businessului.



O analiza la nivelul a 52 dintre cele mai importante companii de la Bursa si de pe piata RASDAQ care au prezentat bugetele pentru anul curent releva o crestere a profiturilor insumate cu circa 10%, fata de o scadere medie de 42% in 2008.
Mai mult, sapte companii estimeaza ca vor reveni anul acesta pe profit dupa ce au inregistrat anul trecut pierderi, iar jumatate din emitenti vad castiguri mai bune decat cele obtinute in 2008.
Din punctul de vedere al evolutiei cifrei de afaceri si a veniturilor totale insa este pentru prima data cand companiile previzioneaza o contractare, respectiv in medie cu 8,9% fata de cele raportate anul trecut. In 2008, afacerile si veniturile totale ale companiilor analizate au avansat in medie cu peste 30%.
Printre cele mai afectate sectoare se vor afla sectorul financiar, constructiile precum si industria, in vreme ce industria alimentara si farmaceuticele asteapta un an mai bun.
Daca privim lucrurile din punctul de vedere al profiturilor asteptate in acest an, in industrie gasim unele dintre cele mai mari cresteri precum si reveniri pe profit dupa pierderile din anul precedent.
"Multe dintre bugetele pentru acest an sunt optimiste. Bancile de exemplu sunt ancorate in realitate, isi bugeteaza profituri in scadere pentru ca vor face provizioane destul de mari in acest an. In acelasi timp, este normal sa estimeze venituri in crestere, pentru ca dobanzile aplicate sunt mari, insa se pune problema daca va lua cineva credite cu astfel de dobanzi. Pentru farmaceutice, cred de asemenea ca societatile au o sansa sa revina pe profit, in conditiile in care se vor acorda bani de la buget pentru a acoperi necesarul spitalelor", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
El este de parere ca la nivelul industriei chimice bugetele sunt optimiste, societatile asteptand practic subventiile de primavara.
"O sa fie un an prost pentru agricultura. Fie vor fi bani de la bugetul de stat pentru a ajuta producatorii sa cumpere ingrasaminte, fie nu vor fi bani si acestia isi vor reduce in mod corespunzator cheltuielile", spune Panait.
 
Industria ar putea cunoaste cele mai mari cresteri
In industrie, profiturile bugetate pe acest an sunt incurajatoare, asteptandu-se practic o relansare a acestui sector in 2009.
Producatorul de accesorii pentru automobile Compa Sibiu (CMP) asteapta in acest an un profit de 3 mil. lei, cu mult peste nivelul inregistrat anul trecut, de 0,4 mil. lei (0,1 mil. euro). Aceasta este practic cea mai mare apreciere dintre companiile analizate pentru industrie. Aprecieri impresionante a profiturilor, de peste cinci ori, sunt asteptate si de Contor Group (CGC) si Uztel (UZT). In acelasi timp, Artrom (ART), Electroputere (EPT), Mecanica Ceahlau (MECF) si Turbomecanica (TBM) asteapta sa revina pe profit in acest an.
 
Industria alimentara si farmaceuticele par sa-si revina din criza
Nu toate sectoarele de activitate sunt afectate la fel de puternic. Managerii din industria alimentara prognozeaza rezultate in crestere fata de 2008. Dupa ce anul trecut cele trei companii analizate au inregistrat pierderi de pana la 80%, pentru 2009 acestea estimeaza cresteri considerabile. De exemplu, Albalact (simbol ALBZ) previzioneaza pentru anul curent o crestere de noua ori a profitului, de la 1 mil. lei (0,3 mil. euro) la 9 mil. lei.
La nivelul industriei farmaceutice, Biofarm Bucuresti (BIO) si Farmaceutica Remedia (RMAH) asteapta sa revina pe profit in acest an dupa pierderile din 2008, in vreme ce Zentiva (SCD) estimeaza o scadere cu 31% a profitului brut dupa cresterea spectaculoasa de peste trei ori de anul trecut.
 
Constructiile, energia si chimicele asteapta un an mai prost
Unul dintre cele mai afectate sectoare de activitate va fi in continuare cel al constructiilor, in conditiile in care numai Teraplast (TRP), societate care se ocupa cu fabricarea de mase plastice, estimeaza afaceri in crestere. La nivelul companiilor analizate, afacerile sunt asteptate sa scada in medie cu 20% in 2009. Cu toate acestea, Dafora Medias (DAFR) spera in acest an la o dublare a profitului, de la 3 mil. lei (0,8 mil. euro) la 6 mil. lei, chiar daca afacerile sunt asteptate sa scada cu 24%, de la 302 mil. lei (82 mil. euro) la 230 mil. lei.
Petrom si Rompetrol, doua dintre cele mai mari companii din Romania, asteapta o scadere a afacerilor de 33% si respectiv 51% anul acesta dupa cresteri record in 2008.
Nici sectorul chimic nu asteapta un 2009 mai bun. Astfel, dupa ce anul trecut au inregistrat cresteri ale afacerilor, in prezent numai Amonil (AMO) asteapta o noua crestere a afacerilor. La nivelul profitului, Azomures (AZO) estimeaza sa revina pe profit, Oltchim (OLT) asteapta o diminuare a pierderilor, in vreme ce Amonil si-a bugetat o scadere puternica a profitului, cu 73%.