Prima scadere din ultimii 10 ani a traficului aerian pe aeroportul din Otopeni: minus 17%

Autor: Mirabela Tiron 27.04.2009

Primul trimestru al acestui an a adus prima scadere cu 17% a traficului aerian din ultimii 10 ani, in cazul celui mai mare aeroport din tara, Henri Coanda din Bucuresti (Otopeni), in timp ce pentru aeroporturile de pe care opereaza companii low-cost a adus cresteri cu pana la 20%. ZF prezinta prima analiza a traficului de pasageri din Romania, realizata pe baza datelor oferite de aeroporturi si de Asociatia Aeroporturilor din Romania.

"Numarul de pasageri a scazut cu 17% in primul trimestru anul acesta fata de aceeasi perioada de anul trecut, pana la aproape 882.000 de pasageri. Pe aeroportul nostru se afla traficul de business, care este in scadere", a spus Valentin Iordache, directorul de calitate al aeroportului, care a avut o cifra de afaceri de 83 de milioane de euro anul trecut si un numar total de pasageri de 5,1 milioane. In ultimii 10 ani aceasta reprezinta prima scadere a traficului de pasageri, potrivit lui Valentin Iordache.
Pe aeroportul Henri Coanda, traficul este reprezentat in cea mai mare parte de zborurile regulate ale companiilor aeriene traditionale, zborurile low-cost si charterele reprezentand un procent foarte mic din total.
Printre companiile de linie regulata care opereaza de pe Otopeni se numara si Tarom, care a transportat in primele doua luni anul acesta 202.500 de pasageri, in scadere cu 11,4%, potrivit datelor Asociatiei Companiilor Aeriene Europene.
Iordache a mai precizat ca totusi numarul de miscari de aeronave (aterizari-decolari) s-a mentinut la acelasi nivel cu cel de anul trecut, adica la aproape 16.300 curse.