Oferta de locuri de munca s-a injumatatit, dar pretentiile salariale raman ridicate

Autor: Adelina Mihai 27.04.2009
Aproximativ 47.000 de oameni au participat in toata tara la bursa locurilor de munca organizata la sfarsitul saptamanii trecute de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Cei 2.200 de angajatorii au pus la bataie aproximativ 26.500 de joburi, cu aproape jumatate mai putin decat la bursa locurilor de munca organizata anul trecut in luna aprilie, cand in oferta companiilor au figurat 54.000 de pozitii disponibile.
In Bucuresti, diferentele au fost si mai semnificative. Oferta angajatorilor a fost de 2.623 de locuri de munca, de aproape trei ori mai mica decat in 2008.
Romanii nu au renuntat insa la pretentiile salariale, in ciuda faptului ca multi dintre cei care au participat la bursa locurilor de munca sunt someri, iar numarul companiilor care mai fac angajari este in scadere.
„Cei care candideaza pentru un post de taximetrist ne cer salarii de la 1.500 de lei in sus, pana la 2.000 de lei (360 - 475 de euro - n.r.). Noi le oferim salariul minim pe economie, la care se adauga bonusurile obtinute din depasirea targetului de incasari, a precizat Aurel Toma, reprezentant al companiei de transport Fevronia. Astfel, pentru o oferta de sase joburi de sofer de taxi si trei de agenti de vanzari, compania a primit noua CV-uri, din care numai sapte vor fi luate in considerare in vederea angajarii.
Rata somajului a ajuns la 5,6% in luna martie la nivel national, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, numarul somerilor ajungand 513.621 de persoane.
Printre candidati s-au numarat si angajati care intentioneaza sa isi schimbe jobul. Andreea, care este casiera in cadrul unei banci si are un salariu de 1.200 de lei (285 de euro - n.r.), spune ca isi cauta un nou loc de munca pentru ca i s-a refuzat promovarea. „Am aplicat pentru un post de asistent manager si unul de contabil. In institutia in care lucrez s-au stopat angajarile si vreau sa demisionez pentru ca mi s-a refuzat promovarea, chiar daca nu am cerut si o crestere salariala, a mentionat ea. Doar 18.579 (40%) din cei 47.000 de participanti au fost selectati pentru etapele premergatoare angajarii pe cele 26.000 de locuri de munca scoase la concurs, iar 2.047 de persoane au fost angajate pe loc.
Cele mai multe angajari au fost facute in domeniul hotelier (277), administratie publica si aparare (177), agricultura (154), fabricarea articolelor de imbracaminte (132), industria alimentara (94). Cele mai multe locuri de munca au fost oferite in Bucuresti (2.623), Constanta (2.194), Iasi (1.561). Directorul AMOFM Bucuresti Dumitru Pelican a apreciat ca nu a mai fost un numar atat de mare de participanti din 2001.
Secretarul de stat pe probleme de dialog social din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, citat de Mediafax, ca un salariu minim de 700 de lei in mediul privat este unul fezabil si ca circa 1,5 milioane de persoane sunt angajate la firme private cu acest venit minim.
 
4 pe loc la prima telenovela de epoca
La castingul pentru prima telenovela romaneasca de epoca, cel mai ambitios proiect marca Promance - o companie a MediaPro Pictures -,
s-au prezentat la studiourile de la Buftea peste 150 de persoane, numai 36 din acestia trecand de selectie. La probe, care au avut loc in cele doua zile de selectie de la finele saptamanii trecute (joi si vineri), s-au prezentat juristi, economisti, directori de resurse umane, directori de vanzari, sportivi, profesori sau someri.