Cuzman, Ceocea si Fercala raman presedinti de SIF inca patru ani, insa actionarii SIF1 spun ca vor ataca prin orice mijloace hotararile AGA

Autori: Andrei Chirileasa , Adrian Ionut Cojocar 26.04.2009

Ioan Cuzman ramane presedintele SIF Banat-Crisana, insa actionarii importanti contesta AGA. Costel Ceocea si Mihai Fercala si-au asigurat noi mandate la conducerea SIF Moldova si SIF Transilvania. Ion Plumb, presedintele Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia, a fost inlocuit din functie.



Actionarii importanti ai SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut lupta cu presedintele Ioan Cuzman, care si-a pastrat locul in CA alaturi de alti patru membri ai fostei conduceri. Mai mult, Carmen Dumitrescu, director general adjunct al SIF1, a fost si ea aleasa in noul consiliul de administratie. Singurul "outsider" care a prins un loc in CA este Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, care nu face insa altceva decat sa-l inlocuiasca pe Ionut Patrahau, fostul reprezentant al BT in conducerea SIF Banat-Crisana.
Candidatii puternici care pareau sa aiba sanse sa acceada in conducerea SIF, precum Doru Lionachescu si Andrei Diaconescu de la Capital Partners, care reprezinta o serie de fonduri de investitii straine, sau Claudiu Silaghi si Roberto Marzanati, membri in conducerea Bancii Transilvania, au ramas in afara CA, dupa ce conducerea SIF Banat-Crisana a suspendat dreptul de vot pentru 20% din actiuni detinute de patru grupuri de investitori banuiti ca actioneaza in mod concertat, adica voteaza la fel si urmaresc aceleasi interese. Printre acestia se numara fonduri de investitii straine, care au fost concertate cu Banca Transilvania, care au cerut explicatii in AGA privind aceasta decizie.
"Am cerut explicatii de ce am fost concertat cu Banca Transilvania, la fel au facut si reprezentantii fondurilor straine, precum Firebird, insa nu am primit niciun raspuns de la conducerea SIF. Ca membru in comisia de numarare a voturilor, nu am avut acces nici macar la lista celor care au votat pe internet sau prin corespondenta, care au dat 80% din voturile exprimate. Mi s-au pus in fata doar rezultatele", a declarat Andrei Diaconescu, managing partner in cadrul bancii de investitii Capital Partners, care a candidat pentru un loc in CA din partea unor fonduri straine.
 
Actionarii SIF1 cer interventia CNVM
Actionarii sustin ca li s-au incalcat drepturile si cer Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa intervina si sa clarifice situatia concertarilor si a voturilor suspendate.
"CNVM trebuie sa intervina rapid si sa clarifice situatia prin decizii care sa ceara sa se reconsidere votul macar pentru o parte din actionari. Sunt foarte multe cai de atac deschise", a declarat Doru Lionachescu, Horia Ciorcila, presedintele BT, este singurul candidat din afara SIF1 ales in CAmanaging partner in cadrul Capital Partners.
Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, spune ca o adresa a CNVM de vineri clarifica faptul ca fondurile pe care le administreaza nu actioneaza in mod concertat, acest lucru fiind stipulat si intr-o decizie a CNVM din 2007, insa acest lucru a fost ignorat de conducerea SIF. "Cu siguranta vom solicita sprijin din partea CNVM, a carei autoritate a fost ignorata total."
Fondurile Firebird se vor adresa si ele CNVM in cursul saptamanii viitoare, spune Cristian Dutescu, unul dintre reprezentantii legali ai Firebird.
Reprezentantii SIF Banat-Crisana nu au putut fi contactati pentru comentarii. De asemenea, niciun membru al CNVM nu a putut fi contactat ieri. Actionarii SIF1 sustin ca vor convoca o noua AGA pentru a revoca Consiliul de Administratie abia ales. "Eu personal am propus sa se convoace o noua AGA pentru demiterea CA si o voi face din nou si din nou, pana cand actionarii vor putea sa aleaga o conducere care sa respecte drepturile actionarilor prevazute in lege", a declarat Octavian Radu, proprietarul grupului RTC, care detine 1% din SIF1.
 
La celelalte SIF-uri au fost putine surprize
Celelalte doua SIF-uri unde actionarii si-au ales sambata reprezentantii in CA, respectiv SIF Moldova (SIF2) si SIF Transilvania (SIF3), nu au produs surprize, presedintii SIF si colaboratorii lor apropiati pastrandu-si functiile. Costel Ceocea, presedintele SIF2 si Mihai Fercala, seful de la SIF3, au prins inca un mandat de patru ani.
Sorin Turtoescu, fost presedinte al SIF Moldova, si-a pierdut locul in CA, unde au fost numiti trei membri noi, respectiv Iosefina Morosan si Emilian Badica, care au mai detinut anterior functii in SIF Moldova, si Elena Andrei, care detine o firma de consultanta.
LA SIF3, Aurel Besliu si Marin Ramneantu au fost inlocuiti de Floriean Firu, director general adjunct al SIF3 si Petru Mihalcea, directorul Galgros Galati, firma controlata de Catalin Chelu.
La SIF Muntenia (SIF4), Ion Plumb a fost inlocuit din functia de presedinte al Consiliului Reprezentantilor Actionarilor (CRA), alaturi de alte patru persoane, fiind alesi cinci membri noi, printre care Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank, si Catalin Doica, fost secretar de stat in Ministerul de Finante. CRA are insa doar rol de supraveghere, administarea activelor SIF4 fiind delegata catre SAI Muntenia Invest, al carei presedinte este Petre Szel.