Patru companii, 4 mil. euro pentru tichete de vacanta

Autor: Mirabela Tiron 13.04.2009
Toti cei noua jucatori de pe piata tichetelor valorice vor intra in lupta pe o piata a tichetelor de vacanta estimata la 50 de milioane de euro in acest an si care ar putea atrage 225.000 de angajati.
Patru din cele noua companii, respectiv Accor Services, Sodexo Pass, Cheque Dejeuner si Bluticket au anuntat ca si-au majorat deja capitalul social cu cate un milion de euro fiecare, in timp ce ceilalti cinci competitori autorizati de Ministerul de Finante (Tichet Plus, Euroticket, Romticket, Ascendi si Cuget Liber) au la dispozitie 60 de zile de la primirea autorizatiei pentru aportul de capital de 1 mil. euro, cerut prin lege.
"Pe baza semnalelor pe care le avem in acest moment estimam ca 10% dintre companiile noastre client vor acorda pe viitor tichete de vacanta. Pana la sfarsitul anului acesta, valoarea totala a pietei tichetelor de vacanta se va ridica la aproximativ 50 de milioane de euro. In cativa ani, aceasta va ajunge la 10% din cea a tichetelor de masa", a declarat Adina Popa, director de marketing al Sodexo Romania. Jucatorii emitenti de tichete au inceput deja sa afilieze pensiuni, hoteluri si agentii de turism, circa 7.000 de unitati turistice de acest gen fiind autorizate de Ministerul Finantelor pentru a intra in acest sistem. Reprezentantii celor mai mari companii emitente de tichete valorice asteapta ca minimum 10% din clientii companii pe segmentul tichetelor de masa (o piata evaluata la 1,4 mld. euro cu circa 2,5 milioane de utilizatori) sa devina clienti si pe segmentul tichetelor de vacanta.
Philippe Blecon, director general al Accor Services, cel mai mare emitent de tichete de pe piata locala, a declarat ca se asteapta ca tichetele de vacanta sa fie solicitate de 10% dintre companiile clienti ai tichetelor de masa, adica 3.500 de companii clienti vor acorda tichete de vacanta angajatilor. Peste 35.000 de companii si 1,5 milioane de angajati folosesc tichetele de masa si cele de cadouri emise de Accor Services.
Tichetele de vacanta pot fi cheltuite de salariati in unitati turistice autorizate de Ministerul Turismului si afiliate la sistemul companiilor emitenti.