Stolojan vede avantajele adoptarii euro: Nu mai merge apelarea la tiparit de bani. Cum comentati?

Autor: Liviu Chiru 14.04.2009

Intrarea Romaniei in zona euro este necesara si acest proces nu poate fi lasat la aprecierea unora sau altora, unii avand interese sa nu intram in aceasta zona prea curand, a declarat ieri prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan dupa sedinta Biroului National Permanent al partidului.



 
Declaratia de ieri a lui Stolojan duce mai departe un schimb de replici intre oficialii PD-L, care ar vrea sa grabeasca adoptarea euro, pe de o parte, si reprezentantii BNR, care nu vad posibila o accelerare a procesului, pe de alta parte.
„Am fi avut mult mai putin de suferit in aceasta perioada de criza, lucru demonstrat deja de statele membre care se afla in zona euro, si as dori sa va spun aici ca este o tara care a intrat in acelasi val cu noi, se cheama Slovacia, care a stiut ce a vrut. Nu a avut nici conditii mai bune, nici probleme mai serioase decat noi in tranzitie si la 1 ianuarie a intrat in zona euro", a spus Stolojan.
Slovacia a aderat la Uniunea Europeana in 2004, in acelasi timp cu Polonia, Ungaria, Cehia, Slovenia si statele baltice. Dintre toate aceste state, Slovacia este singura care a reusit sa adopte euro pana in prezent. In urma cu o saptamana si premierul Emil Boc, liderul PD-L, a aratat ca ar fi preferabil ca Romania sa treaca la euro cat mai curand posibil. Stolojan a explicat ca intrarea Romaniei in zona euro inseamna „claritate pe toate procesele economice".
„Ecuatia devine foarte simpla: produci un produs, incasezi euro, ai euro, poti face cheltuieli. Nu ai, te duci la o banca, daca ai credibilitate, primesti un credit. Nu mai merge apelarea la tiparit de bani, la manevratul dobanzilor in sus si jos. Sigur ca aceasta claritate nu convine la foarte multi, spun ca nu suntem inca pregatiti, ca nu avem conditii. Niciodata nu le vom avea", a spus prim-vicepresedintele PD-L.
Premierul Boc spusese in urma cu o saptamana ca ar trebui respectat calendarul de adoptare a euro, dar a subliniat ca ar fi „mai bine pentru toata lumea" daca acest pas ar fi facut mai curand.
La inceputul saptamanii trecute cotidianul britanic Financial Times publicase un raport confidential al Fondului Monetar International care arata ca ar fi preferabil ca statele din Uniunea Europeana care nu au adoptat euro sa faca acest pas cat mai curand.
Economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a comentat atunci ca adoptarea euro nu ar fi oportuna, in conditiile in care ar insemna renuntarea la o politica monetara proprie. El a subliniat ca Romania se confrunta in continuare cu o inflatie relativ ridicata, iar o dobanda scazuta, cum este in prezent la euro, nu ar ajuta la stabilizarea preturilor.
Totodata, pentru a adopta euro, statele membre trebuie sa respecte o serie de criterii, legate de stabilitatea preturilor si a cursului, deficitul bugetar si nivelul datoriei publice.
Romania nu indeplineste momentan decat criteriul privind nivelul datoriei publice. Ministrul german al finantelor a aratat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu este de dorit relaxarea conditiilor de adoptare a euro.
Analistii bancari au aratat atunci ca grabirea adoptarii euro nu ar fi benefica, in timp ce oamenii de afaceri locali spun ca adoptarea euro i-ar elibera de asumarea riscurilor valutare.