Cum modifica tranzactiile de peste 100 mld. dolari fata industriei locale de medicamente

Autor: Ioana David 09.04.2009

Tranzactiile internationale de peste 100 de miliarde de dolari din industria farmaceutica vor modifica ierarhia principalilor jucatori de pe piata locala, un business anual de 2 miliarde de euro.



Miza este insa cu atat mai importanta cu cat in joc este pe langa primul loc in industrie si soarta celui de-al doilea mare producator local Zentiva Romania (fostul Sicomed Bucuresti).

Inceputul acestui an a adus trei tranzactii importante in industria mondiala de medicamente. Preluarea de catre gigantul american Pfizer, cu afaceri de peste 48 mld. $ anul trecut, a rivalului Wyeth pentru 68 mld. $ si preluarea de catre Merck Sharp & Dohme (MSD) a Schering Plough pentru 41 mld. $ vor avea efecte importante si in Romania. Pentru piata locala insa preluarea de catre grupul francez Sanofi-Aventis a cehilorStanley Mendoca, CEO al Pfizer Romania de la Zentiva cantareste mai greu. Fosta companie Sicomed a trecut in zece ani prin portofoliul a patru investitori (Fondul Proprietatii de Stat, GED si Global Finance, Zentiva si Sanofi).
Afacerile Sanofi si Zentiva vor propulsa noua entitate pe primul loc in topul jucatorilor din industria de medicamente, dar pana atunci se ridica unele semne de intrebare cu privire la strategia francezilor pentru piata locala, cine va conduce noua entitate si ce se va intampla cu portofoliul facilitatii de productie locale.
Tot in top zece, deal-ul Pfizer - Wyeth va urca grupul american cateva pozitii in clasament, acum aflandu-se potrivit ultimelor date disponibile pe locul sase cu o cota de piata de 5,2%. Nici in acest caz nu este clar care va fi strategia pentru Romania, in conditiile in care produsele Wyeth sunt aduse de o firma specializata in activitati de sales&marketing, Romastru.
Dragos Damian, directorul general al Zentiva RomaniaIn cazul Merck - Schering Plough ar putea sa aiba loc o integrare clasica, ceea ce ar duce firmele la afaceri cumulate de circa 70 mil. euro, dupa ce acum se afla in asalonul doi al clasamentului, pe locurile 16, respectiv 14.
"In mod normal, fenomenul de integrare dureaza in medie trei ani. In cazul tranzactiilor amintite, cred ca vom asista la modele diferite. Pfizer si MSD vor incerca sa scurteze pe cat posibil durata integrarii, in timp ce Sanofi-Aventis va opta probabil pentru functionarea autonoma a celor doua entitati locale", este de parere Petru Craciun, directorul general al companiei de cercetare de piata Cegedim Romania. S-ar putea vorbi aici de un model american (tranzactii intre producatorii de medicamente originale) si cel european (prin care un producator de originale intra pe piata de generice).
"Efectul tranzactiilor de tip "american" nu este unul direct, Romania neexistand practic pe harta inovatiei farmaceutice, ci unul indirect, in sensul reducerii numarului de companii inovatoare, cu care se va negocia ceva mai dificil. Efectul de tip "european" va fi interesant de urmarit, mai ales ca achizitia Zentiva de catre Sanofi-Aventis implica si viitorul fostului lider local (Sicomed, actualmente Zentiva SA). Pe de o parte, este de urmarit strategia corporatista fata de mass-market, pe de alta parte, pe termen lung, centrul de productie din Romania are doar doua posibilitati: evolutie si dezvoltare sau inchidere", mai spune Craciun.
Insa aceasta perioada de integrare poate sa aduca si riscul scaderii vanzarilor, respectiv a cotei de piata. Focusul managementului se muta de la cresterea vanzarilor si a cotei de piata, la finalizarea procesului de integrare.
"In cazul integrarii apar in mod inevitabil suprapuneri de pozitii care permit efectuarea de economii si deci reduceri de personal. Datorita reducerilor de personal, mai ales in cazul persoanelor-cheie, apare riscul scaderii vanzarilor. De fapt, cheia oricarui proces de integrare este identificarea, pastrarea si integrarea persoanelor-cheie in noua structura, cu pastrarea sumei cotelor de piata anterioare. De regula insa, randamentul acestui proces este subunitar", mai spune Craciun.
In ultimii ani, au avut loc mai multe tranzactii internationale cu efect pe piata locala, printre cele mai importante aflandu-se Bayer cu Schering Pharma si Sandoz cu Lek.
Prin achizitia companiei slovene Lek in 2003, Sandoz a preluat si facilitati de productie locale, iar procesul de intergrare s-a intins pe o perioada mai lunga de timp. Mai recent, in 2006, nemtii de la Bayer au achizitionat rivalul german Schering Pharma, integrarea celor doua firme realizandu-se in 2007. In acel an, afacerile Bayer, inclusivAgata Jakoncic, CEO conduce operatiunile Merck in Romania activitatile din agricultura, industria auto si a materialelor de constructii ajungand la 75 mil. euro.
De asemenea, o alta tranzactie internationala care a vizat si Romania a fost cea dintre Daiichi Sankyo si Ranbaxy. Ranbaxy este proprietarul companiei clujene Terapia, cel mai mare producator local.
 
Sanofi Aventis - Zentiva, o tranzactie de peste un miliard de euro
 
 
Cum a schimbat Sicomed (astazi Zentiva) patru proprietari in zece ani
 
Sicomed;
Sursa: Business Magazin, Ziarul Financiar
 
Un deal de 68 mld. $
Pfizer - Wyeth:
 
 
O achizitie de 41 mld. $ Merck - Schering Plough:
 
Sursa: ZF