Inca doua fonduri de pensii si-ar putea schimba actionarii

Autor: Angela Placinta 09.04.2009
Inca cel putin doua fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) si-ar putea schimba actionarii in cursul acestui an, deoarece au putini participanti si nu vor putea rezista pe piata fara a fuziona cu un alt jucator.
Fondurile care cel mai probabil vor fi vandute sunt cele administrate de OTP si de Prima Pensie, care au 22.700 de clienti, respectiv 21.600. In general, managerii din pensii estimeaza ca fondurile cu mai putin de 100.000 de clienti nu pot ramane pe piata, deoarece inregistreaza cheltuieli mult mai mari decat veniturile. Pragul de 100.000 reprezinta insa nivelul cel mai jos, unii manageri spunand ca fondurile au nevoie de cel putin 250.000 de clienti.
„Fondurile de mici dimensiuni nu au sanse sa ramana pe piata, deoarece in acest business este esential sa ai o masa critica de clienti. Limita din lege de 50.000 de clienti pentru fondurile de pensii obligatorii a fost stabilita pentru a incuraja infiintarea de fonduri, dar, la cum este aceasta piata, un fond trebuie sa aiba cel putin 250.000-300.000 de participanti", afirma Romeo Jantea, asociat in cadrul brokerului de asigurari Guild, care intermediaza si pensii private.
Potrivit legislatiei din acest domeniu, fondurile de pensii trebuie sa aiba cel putin 50.000 de clienti dupa primii trei ani de activitate, in caz contrar acestea ies de pe piata.
In afara de OTP si Prima Pensie, toate fondurile care se afla sub pragul de 100.000 de participanti fie si-au schimbat actionariatul, urmand sa fuzioneze cu jucatori mai mari, fie au iesit de pe piata. Fondul Omniasig, cu circa 70.000 de clienti, urmeaza sa fie absorbit de cel al BCR.
De asemenea, este in curs de desfasurare fuziunea dintre fondurile Eureko si Bancpost (26.000 de clienti), ultimul urmand sa fie absorbit. Dupa aceasta operatiune, Eureko va fuziona si cu fondul KD, cel mai mic din piata, cu circa 8.300 de clienti.
Alte patru fonduri de mici dimensiuni - Zepter, Marfin, MKB Romexterra si Ag2R - au iesit de pe piata dupa campania initiala de aderare din septembrie 2007-ianuarie 2008, deoarece au reusit sa convinga prea putini clienti sa adere la ele.
Astfel, desi la startul sistemului de pensii private de la sfarsitul lui 2007 pe aceasta piata se aflau 18 fonduri, acum numarul lor s-a redus la 14, dupa ce patru si-au incetat operatiunile. In urma celor trei fuziuni deja anuntate, numarul fondurilor se va reduce la 11.
„Piata trebuie sa se mai concentreze. In momentul in care vor ramane cinci-sase fonduri, procesul de concentrare se va termina. Cinci-sase fonduri nu sunt deloc putine pentru o piata de 4,6 milioane de participanti, deoarece daca au o masa mare de clienti, aceste fonduri pot obtine venituri mai mari din investitii", considera Jantea.
Managerii din piata de pensii estimeaza ca, in cazul unei fuziuni, pretul platit pentru un participant se situeaza intre 80 si 220 de euro. Un potential cumparator al fondurilor mici ar putea fi BCR, care a anuntat la inceputul anului ca discuta noi achizitii dupa preluarea Omniasig, dar nu a precizat numele fondurilor cu care se poarta negocieri.
Reprezentantii Prima Pensie nu au comentat posibilitatea vanzarii fondului, iar cei ai OTP Bank nu au infirmat aceasta posibilitate, spunand ca „managementul OTP face intotdeauna publice hotararile pe care le ia in privinta bancii, cand acestea sunt trasate".