Tensiuni fara precedent intre Bucuresti si Chisinau, pe fondul protestului masiv impotriva comunistilor moldoveni

Ziarul Financiar 09.04.2009

Expulzarea ambasadorului roman la Chisinau Filip Teodorescu si a unui alt diplomat a ridicat temperatura relatiilor dintre Romania si Moldova. Protestele au continuat la Chisinau, iar autoritatile au amenintat cu interventia dura a fortelor de ordine.



Filmul evenimentelor de ieri pe ore
10.00: Politistii incep sa se regrupeze in spatele cladirii Guvernului, in asteptarea protestatarilor. 
10.30: Tinerii incep sa se adune in fata cladirii Guvernului, in vreme guvernul se reuneste de urgenta, sedinta fiind prezidata de Vladimir Voronin.
11.40: Ambasadorul Romaniei la Chisinau Filip Teodorescu este declarat persona non grata si este invitat sa paraseasca Republica Moldova in 24 de ore.
12.00: Presedintele moldovean Vladimir Voronin anunta ca autoritatile de la Chisinau vor folosi forta daca violentele de marti se vor repeta.
12.10: Moldova anunta ca reintroduce vizele pentru cetatenii romani.
12.30: Numarul protestatarilor din centrul Chisinaului ajunge la 4.000.
12.36: Vama Sculeni dintre Romania si Moldova este redeschisa, iar cei 200 de studenti care asteptau sa mearga la Chisinau pot intra in tara.
13.30: Unul din liderii opozitiei moldovene, Sergiu Mocanu, si presedintele unui ONG Gheorghe Brega sunt arestati. Mocanu este un fost colaborator al lui Voronin.
13.45: Procuratura de la Chisinau anunta ca incepe urmarirea penala impotriva protestatarilor.
14.42: Ambasadorii la Chisinau ai statelor membre ale UE se intalnesc pentru consultari.
14.52: Presedintele moldovean Vladimir Voronin declara ca actuala guvernare a reusit, in timpul confruntarilor de marti, sa apere principiile si valorile democratice ale societatii moldovene, cursul spre integrarea europeana.
15.13: Agentia Fitch avertizeaza ca ratingul „B-" acordat Republicii Moldova ar putea fi amenintat daca turbulentele politice persista, insa consecintele evenimentelor de la Chisinau asupra altor state din regiune par sa fie limitate.
15.15: Ministerul Transporturilor anunta ca cursele trenurilor de calatori de pe ruta Iasi-Ungheni si retur au fost intrerupte din cauza unei defectiuni pe teritoriul moldovean.
15.45: Ministrul consilier al Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, Ioan Gaborean, a fost declarat persona non grata de autoritatile de la Chisinau.
15.45: Presa de la Moscova anunta o tentativa dejucata de intrare in Transnistria a unor tineri „extremisti".
16.15: Guvernul moldovean a decis ca o viza pentru Moldova va costa 35 de euro, adica echivalentul unei vize Schengen pentru intrarea in Romania.
16.20: Voronin acuza opozitia ca incearca sa provoace un razboi civil.
16.34: Consiliul Parteneriatului Euroatlantic s-a reunit la Bruxelles, la nivel de ambasadori, pentru a analiza situatia din Republica Moldova, potrivit unei surse din cadrul NATO.