Fara petrochimia de la Arpechim, Oltchim ar pierde si in acest an 55 de milioane de euro

Autor: Adrian Ionut Cojocar 07.04.2009
Conducerea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) recunoaste ca in cazul in care compania nu va prelua sectia de petrochimie a Arpechim Pitesti de la Petrom, combinatul chimic nu-si va mai putea plati datoriile si va inregistra anul acesta o pierdere de 55 de milioane de euro.
Totodata, afacerile Oltchim s-ar reduce conform acestui scenariu cu 43,3%, pana la 300 de milioane de euro.
"Fara activitatea de petrochimie, Oltchim isi reduce cifra de afaceri de la 529 mil. euro in anul 2008 la 300 mil. euro si inregistreaza pierderi pe total activitate de 55 mil. euro, fiind in imposibilitate de a-si achita datoriile fata de furnizori si bancile comerciale de la care are contractate credite", spune Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
El a mai precizat ca daca societatea nu reuseste sa-si asigure propilena de la Arpechim, Oltchim trebuie sa inchida o parte din instalatii si sa functioneze la circa 60% din instalatiile de propenoxid, polioli si a doua instalatie de PVC.
"In toti anii in care a functionat la peste 90% din capacitatea de productie Oltchim a inregistrat profit. Cresterea cifrei de afaceri si inregistrarea de profit pe total activitate este determinata de faptul ca fiind asigurate principalele materii prime, etilena si propilena, combinatul va functiona la capacitate cu instalatiile tehnologice", spune Roibu.
Activitatea de petrochimie a Arpechim, cu afaceri in 2009 estimate de Oltchim la 482,8 mil. lei (115,2 mil. euro), ar duce combinatul pe profit anul acesta, potrivit proiectiilor conducerii combinatului chimic. Astfel, compania prognozeaza ca prin integrarea sectiei de petrochimie in prima parte a acestui an, Oltchim ar incheia anul cu un profit de 75.000 de lei (17.800 de euro), iar afacerile companiei s-ar majora cu 14%, pana la 2,2 mld. lei (circa 525 mil. euro).
 
Oltchim este profitabil cand functioneaza la peste 90% din capacitate
Conform unui studiu de piata realizat in luna februarie de catre o firma de consultanta engleza, preluarea acestei activitati ar permite Oltchim sa ofere preturi competitive si astfel combinatul sa functioneze la peste 90% din capacitate chiar si in aceste conditii vitrege de piata.
Oltchim a renuntat anul trecut la activitati neproductive cu profil agro-alimentar (Avicola Babeni, FNC Babeni, Suinprod Babeni si Fabrica de Conserve Raureni) la care erau angajati 831 de oameni, reprezentand circa 21% din numarul total actual de salariati ai Oltchim, dar a caror activitate reprezenta o pondere infima din cea a companiei si care producea an de an pierderi.
Societatea a mai renuntat anul trecut la inca 123 de salariati, astfel ca numarul acestora s-a redus anul trecut cu 954, la 3.800 de angajati.
"Pentru anul 2009 Oltchim lucreaza la un program de restructurare care presupune si externalizarea unor activitati cu tot cu personalul aferent, program care va fi facut public dupa aprobarea acestuia in Adunarea Generala", spun reprezentantii companiei.
Acestia spun ca preocuparea lor este de a reduce datoriile vechi contractate, care au ajuns la finele lui februarie la 397 mil. euro de la 439 mil. euro la finele anului trecut.
Actiunile Oltchim erau tranzactionate ieri la un pret de 0,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 16,3 mil. euro.