Reteaua SPAR le-a adus fratilor Cuc vanzari de 45 mil. €

Autor: Mihaela Popescu 07.04.2009
Reteaua de supermarketuri SPAR a avut vanzari de 166 mil. lei (45 mil. euro) anul trecut, in crestere cu 30% fata de valoarea din 2007, pe fondul expansiunii de la 14 la 21 de unitati in acest interval, potrivit datelor comunicate de reprezentantii retailerului.
Acestia nu au precizat daca compania a trecut pe profit anul trecut, in 2007 Spar raportand la Ministerul de Finante o pierdere de aproximativ 3,2 mil. euro.
Reteaua de origine olandeza Spar este operata la nivel local de compania de distributie a bunurilor de larg consum Astral Impex, cu sediul in Arad, detinuta de fratii Adrian si Floare Cuc. Acestia au investit in total peste 20 mil. euro in dezvoltarea Spar Romania pana la 21 de unitati.
Astral Impex opereaza in prezent 20 de unitati Spar, dupa ce la inceputul acestui an actionarii au decis inchiderea hipermarketului din Targu-Mures pentru a continua sa activeze doar pe segmentul supermarketurilor. Unitatea din Targu-Mures, cu o suprafata de vanzare de 3.000 de metri patrati, a implicat investitii de 3,6 mil. euro si a fost deschis in ultima luna din 2006.
Reteaua Spar nu a comunicat pana acum alte inaugurari sau inchideri de magazine pentru anul 2009.
La finele anului trecut, fratii Cuc au facut mai multe schimbari in managementul retelei, cea mai importanta din acestea fiind numirea lui Sorana Georgia, fost director de operatiuni al Real Hypermarket Polonia, in functia de director general al companiei. Ea l-a inlocuit pe Rino Tizzanini, cel care a condus reteaua de la lansarea acesteia pe piata.
Primul magazin SPAR la nivel local a fost deschis in 2006, iar tinta pe piata romaneasca, comunicata anterior de retailer, este dezvoltarea unei retele de 55 de supermarketuri pe termen mediu. Compania viza si intrarea pe piata din Bucuresti in 2008, insa acest lucru nu s-a realizat.
Anul trecut, fratii Cuc au purtat negocieri de vanzare a retelei Spar Romania cu mai multe fonduri de investitii, insa tranzactia nu s-a semnat din cauza crizei, potrivit unor surse din piata. Reteaua a fost evaluata in toamna anului trecut la 26 de milioane de euro, cu 17 unitati operationale, conform aceleiasi surse.
Astral Impex este in prezent cel mai mare business al fratilor Cuc. Compania a raportat pe 2007 o cifra de afaceri de 168 mil. euro, fiind al treilea mare distribuitor specializat din sectorul FMCG (bunuri de larg consum). Printre cei mai mari furnizori ai sai se afla Kraft Foods si Philip Morris.
La nivel local, cei mai mari competitori ai Spar sunt Carrefour Express si Billa, retele operate de grupuri de comert de talie internationala.