Volatilitatea zlotului tine Polonia departe de adoptarea euro

Autor: Catalina Apostoiu 02.04.2009
 
Polonia va fi nevoita sa-si incetineasca procesul de adoptare a monedei unice europene daca zlotul va avea in continuare o evolutie volatila, a declarat coordonatorul procesului de adoptare a euro, citat de The Wall Street Journal.
Polonia intentiona sa intre in mecanismul ratelor de schimb ERM 2, antecamera adoptarii euro, pana la mijlocul acestui an, insa problemele economice de la nivel mondial
i-au dat planurile peste cap.
„In aceste conditii, nu se poate avea in vedere adoptarea unei benzi de tranzactionare sau stabilirea unei rate centrale de paritate (in raport cu euro)", a declarat ministrul adjunct de finante Ludwik Kotecki.
Ludwik Kotecki, principalul negociator al Poloniei cu UE si BCE cu privire la procesul adoptarii monedei unice europene, a declarat ca guvernul are in continuare in vedere adoptarea monedei euro pana pe data de 1 ianuarie, 2012. Insa pentru prima data, el a declarat ca guvernul s-ar putea vedea nevoit sa prelungeasca procesul de adoptare a euro pentru ca doua conditii autoimpuse, un zlot stabil si un compromis politic cu o opozitie ce respinge integrarea in cadrul UE, nu vor fi intrunite. „Mai avem cateva saptamani la dispozitie pentru a decide. Daca aceste conditii nu pot fi intrunite, atunci am putea lua in considerare o prelungire a procesului".
Analistii spun ca aceste remarci confera o nota de pragmatism planurilor Poloniei de adoptare rapida a euro, planuri pe care multi le considera prea ambitioase.
Volatilitatea este principala problema a guvernului, moneda poloneza pierzand pana la 35% in raport cu euro de la varful atins la mijlocul anului 2008, incluzand un declin de 25% in ianuarie si februarie. Polonia si partenerii sai din UE ar urma sa se puna de acord nu mai tarziu de luna iunie asupra paritatii zlotului fata de euro.