Ungaria ataca: Rusii sa-si ia gandul de la preluarea MOL

Autor: Cristina Rosca 01.04.2009
Guvernul de la Budapesta si partidul aflat in opozitie au cerut companiei rusesti Surgutneftegaz sa nu incerce sa preia controlul asupra grupului petrolier MOL, scrie agentia de presa Thompson Reuters.
Oficialii companiei ungare spun ca o astfel de situatie nu ar favoriza interesele Ungariei si ale Europei totodata.
OMV, cea mai importanta companie petroliera din Europa Centrala, care a abandonat oferta de preluare ostila a MOL, in valoare de 2.800 mld. forinti (8,9 mld. euro) in august 2008, dupa ce UE si-a exprimat ingrijorarea privind impactul pe piata al acestei achizitii, a anuntat la inceputul acestei saptamani ca a vandut companiei ruse Surgutneftegaz pachetul de 21% pe care il detinea in cadrul MOL. Pentru participatie OMV va primi 1,5 mld. euro. Odata cu finalizarea tranzactiei, grupul austriac nu va mai detine nicio actiune a MOL.
Surgut a anuntat ca acest acord va reprezenta baza unei cooperari pe termen lung cu MOL, insa compania ungara a anuntat ca intentiile Surgut nu sunt clare, si astfel, compania va merge pe o strategie proprie, independenta.
„Este in interesul Ungariei sa faca tot ce ii sta in putere pentru a mentine independenta companiei nationale din sectorul energiei si al petrolului", a declarat ministrul ungar al energiei, Csaba Molnar. „Ceea ce vrem noi sa spunem este ca nu vom sustine - si nu am facut-o niciodata - o incercare de preluare de o maniera ostila in niciuna dintre industriile noastre strategice", a mai adaugat el.
Oficialii Fidesz, partidul din opozitie, ce conduce in sondajele de opinie din Ungaria, au declarat ca nu sunt de acord ca MOL sa treaca in mainile companiei rusesti.
„Nu este in interesul Ungariei si nici al Europei ca MOL sa suscite interes pentru Rusia", a anuntat partidul.
Situatia nu este diferita de cea de anul trecut, cand OMV a incercat o preluare a companiei. La acel moment, in vara lui 2008, cel mai important furnizor de energie din Europa Centrala, cu sediul in Viena, a renuntat la intentiile sale motivandu-si decizia prin numarul prea ridicat de stipulari din partea Uniunii Europene. „Din cauza restrictiilor impuse de UE, si de asemenea din cauza respingerii board-ului MOL, OMV a incheiat orice activitati de fuziune in august 2008. Astfel, vanzarea acestui pachet de actiuni este o masura logica, coerenta cu strategia OMV - de a actiona in interesul actionarilor, prin maximizarea valorii investitiilor sale", potrivit declaratiilor companiei austriece.
Managementul MOL a primit bine decizia, afirmand ca anularea preluarii vine sa confirme dorintele sale. „MOL va analiza cu atentie ce va face OMV cu cele 20% pe care inca le detine in cadrul companiei", a subliniat managementul MOL la acel moment.
Actiunile grupului ungar s-au apreciat cu 2,32% in ultima sedinta de tranzactionare de la Budapesta.