O companie controlata de Kremlin a devenit cel mai mare actionar al MOL

Autor: Cristina Roşca 30.03.2009
Surgutneftegaz, compania petroliera din Rusia situata pe prima pozitie dupa volumul rezervelor de capital, a cumparat actiunile detinute de OMV din Austria in cadrul companiei ungare MOL, in schimbul sumei de 1,4 mld. euro, scrie Bloomberg.
OMV, cea mai importanta companie petroliera din Europa Centrala, a incercat in repetate randuri sa cumpere rivala MOL, dar in cele din urma a abandonat oferta de preluare in valoare de 2.800 mld. forinti (8,9 mld. euro) in august 2008, dupa ce Uniunea Europeana si-a exprimat ingrijorarea privind competitivitatea acestei achizitii.
"Surgut este cel mai important jucator privat de pe piata companiilor petroliere din Rusia, cu o capitalizare de piata de 22,7 mld. dolari (16,9 mld. euro), mult superioara celei a OMV de 9,6 mld. dolari (7,1 mld. euro) si celei a MOL de 4,5 mld. dolari (3,3 mld. euro)", a spus Peter Tordai, de la KBC Securities din Budapesta. "Surgut are legaturi foarte apropiate cu Kremlinul, si chiar cu Putin insusi. La sfarsitul lui 2007, Stanislav Belkovski, un faimos strateg rus, a declarat pentru cotidianul german Die Welt, ca Vladimir Putin detine 37% din Surgutneftegaz, acesta reprezentand cel mai important element al averii sale", a adaugat acesta.
Surgut a incheiat cu OMV un acord potrivit caruia urmeaza sa controleze 21,2% din actiunile MOL, detinute pana atunci de compania austriaca, potrivit declaratiilor OMV, cu sediul la Viena. Austriecii au renuntat astfel la toate actiunile pe care le detineau in cadrul grupului ungar.
"Achizitia participatiei in cadrul MOL este un pas important pentru strategia Surgutneftegaz ce vizeaza integrarea pe verticala si apropierea de clientul final", a anuntat Surgut, ce controleaza cea mai importanta rafinarie din Rusia.
"Orice modalitate de a utiliza banii, alta decat pastrarea lor intr-un cont bancar este probabil una pozitiva", a declarat Chirvani Abdoullaev, analist pe sectorul petrolier si al gazelor naturale la Alfa Bank din Moscova.
Pretul la care s-a realizat achizitia a fost de 19.212 forinti (63 de euro) per actiune, mai mult decat dublul pretului acestora din cadrul ultimei sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta, de 9.940 de forinti (32,8 euro) per actiune.
"Surgut este una dintre companiile petroliere cele mai putin transparente din Rusia, ce nu isi face publica structura oficiala a actionariatului. In 2003, managementul Surgutneftegaz a transferat 42% dintre actiunile cu drept de vot ale grupului unei companii obscure si a incetat sa mai dezvaluie proprietarul acelor actiuni, pe care le clasifica drept titluri de trezorerie", a marturisit Tordai.
"Din cauza restrictiilor impuse de Uniunea Europeana si de asemenea din cauza respingerii board-ului de conducere a MOL, OMV a incheiat orice activitati de fuziune in august 2008. Astfel, vanzarea acestui pachet de actiuni este o masura logica, coerenta cu strategia OMV - de a actiona in interesul actionarilor, prin maximizarea valorii investitiilor sale", potrivit declaratiilor companiei austriece.
Vanzarea actiunilor, administrata si supravegheata de banca americana JPMorgan Chase, s-a realizat la un "pret bun" si reprezinta "pasul potrivit", potrivit OMV.
Actiunile MOL au pierdut 54% in ultimele 12 luni, un declin mai puternic decat cel al indicelui de referinta ungar Budapest Stock Exchange, care s-a depreciat cu 49%, in timp ce actiunile OMV au pierdut 42% fata de pretul din aceeasi perioada a anului trecut.
Surgutneftegaz a incheiat anul trecut cu venituri de 24,3 mld. dolari (18 mld. euro), in crestere cu 19,05% fata de anul precedent. In ceea ce priveste profitul, acesta a fost de 3,6 mld. dolari (2,7 mld. euro), cu 15% mai mult fata de 2007.
MOL a avut in 2008 un an in care veniturile nete au crescut cu 36% fata de anul precedent, pana la 3.535 mld. forinti (aproximativ 11 mld. euro), in timp ce profitul operational al grupului a scazut cu 44% fata de 2007, pana la 199,4 mld. forinti (656 mil. euro), dupa ce in trimestrul al patrulea, pe fondul tulburarilor de pe piete si a scaderii pretului petrolului, profitul a scazut considerabil, pana la 6,4 mld. forinti (21 mil. euro).