Instabilitatea politica ar putea impinge Cehia in recesiune

Autor: Magraon Andreea 26.03.2009

Premierul ceh Mirek Topolanek si-a prezentat ieri demisia, dupa ce marti deputatii au votat o motiune de cenzura impotriva cabinetului sau, principala acuzatie adusa guvernului fiind proasta gestionare a crizei economice.



 
Votul din Camera Deputatilor a dus la devalorizarea monedei nationale cu 1,2 procente in raport cu euro.
Analistii considera ca votul de neincredere al Parlamentului va periclita eforturile guvernului si ale bancii centrale de a proteja tara de recesiune si va face imposibila adoptarea unor masuri anticriza. Spre deosebire de statele vecine din zona, Cehia nu a fost atat de afectata de criza economica pana in prezent.
Productia industriala a Cehiei a scazut in primele luni ale anului cu 23,3%, mai mult decat se asteptau analistii, iar economia este preconizata sa cada cu 2% in acest an de la o crestere de 3,5% anul trecut. Cu toate acestea insa, tara se bucura in continuare de un sistem bancar stabil si de un nivel mic al datoriilor.
„Indiferent daca Cehia este puternica sau nu in comparatie cu vecinele sale, instabilitatea politica este ultimul lucru de care tara are nevoie avand in vedere provocarile care o asteapta", a declarat Timothy Ash de la Royal Bank of Scotland.
De asemenea, sustin analistii, demisia Guvernului ii va speria pe investitori si le va trimite un semnal prost in legatura cu unitatea Europei Centrale si de Est.
Paul Kohout, membru al Consiliului National Economic al guvernului ceh, sustine ca demisia cabinetului este un semnal extrem de negativ in mijlocul recesiunii si a presedintiei Uniunii Europene.
Guvernul si Banca Nationala Ceha au incercat sa imbunatateasca imaginea economiei tarii, dar instabilitatea politica a dus tot acest efort pe apa sambetei, a mai spus Kohout.
Premierul sustine ca alegerile anticipate sunt singura modalitate de a iesi din criza politica si de a nu afecta presedintia Uniunii Europene - pe care Cehia o detine in prezent.
Topolanek i-a trimis ieri demisia presedintelui eurosceptic Vlaclav Klaus, cel care va trebui sa propuna o alta persoana pentru functia de premier. Seful statului i-a acceptat demisia. Noul guvern isi va incepe mandatul cel mai probabil din luna iulie, cand Cehia va preda presedintia UE Suediei.
„O asemenea situatie face rau Cehiei si de aceea singura sansa este organizarea de alegeri anticipate cat mai repede posibil", a spus premierul Cehiei. „Va trebui sa asteptam sa vedem ce va face presedintele. Acesta va stabili un format pentru negocieri", a explicat Topolanek.
Mirek Topolanek i-a cerut presedintelui sa-l renominalizeze pentru functia de premier si a declarat ca nu va sustine un alt candidat. In cazul in care va fi desemnat din nou premier, dar nu va intruni o majoritate solida, Topolanek spune ca va duce tara spre anticipate. In 2006, au fost necesare sase luni pentru a forma o coalitie bazata pe o majoritate parlamentara fragila.
Klaus, un membru al partidului Platforma Civica, condusa de Topo-lanek, nu a dat niciun indiciu cu privire la persoana pe care o va anunta pentru pozitia de premier. Un consilier al lui Klaus a declarat ca actualul premier nu va primi automat o noua sansa.
Presedintele Cehiei este unul dintre rivalii lui Topolanek, criticandu-l adesea pentru ca e „prea proeuropean".
De asemenea, premierul l-a acuzat pe Klaus ca a orchestrat caderea guvernului sau minoritar, colaborand cu deputatii independenti - fosti membrii ai Platformei Civice - si care sunt aliati ai opozitiei social-democrate.
Oficialii europeni se tem ca actuala criza politica din Cehia va avea un impact negativ asupra ratificarii Tratatului de la Lisabona, foarte important pentru reformarea sistemului institu-tional al UE.
Cehia este una dintre cele doua tari, alaturi de Irlanda, care nu au validat inca Tratatul de la Lisabona. Daca nu este ratificat de toate statele membre ale UE, el nu va putea intra in vigoare. Cehia asteapta votul Senatului in privinta documentului si semnatura presedintelui Klaus, care s-a pronuntat deja impotriva tratatului.