Bancile au peste o treime din datoria externa a Romaniei

Autor: Izabela Badarau 26.03.2009
Bancile au ajuns sa detina in 2008 peste 34% din datoria externa totala a Romaniei, de 72,5 mld. euro, fata de 24% cat detineau in urma cu trei ani, dintr-o datorie de doua ori mai mica, potrivit unui raport recent al UniCredit Tiriac Bank.
„Importanta bancilor ca furnizor de capitaluri a fost pe o panta crescatoare incepand cu anul 2006. Bancile romanesti au rolul de ancorare a capitalurilor straine in aceasta perioada dificila din punctul de vedere al conditiilor externe de finantare", comenteaza Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit.
Datoria externa pe termen mediu si lung a sistemului bancar a fost la final de 2008 de 14,36 miliarde de euro, in timp ce datoria externa pe termen scurt a bancilor este de 10,58 miliarde de euro.
Bancile detin asadar aproape o treime din serviciul datoriei publice in 2009 (datorii care ajung la scadenta), de 33,7 miliarde de euro, in timp ce tot sectorul privat, adica banci si alte intreprinderi detin doua treimi din serviciul datoriei publice.
Ca pondere in PIB a datoriei externe pe termen scurt, Romania, cu sub 20%, este depasita de Bulgaria, care are aproape 40%, in timp ce Ungaria, Cehia si Polonia au tot o pondere de sub 20%, potrivit datelor departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
Indatorarea externa a sectorului bancar este in Romania mai redusa, ca pondere in PIB, decat in Ungaria si Bulgaria. Cehia si Polonia au in schimb o datorie externa a sectorului bancar mai redusa, de circa 15-16% din PIB, fata de sectorul bancar local care are o datorie externa de circa 19% din PIB.
„Bancile comerciale joaca un rol important in transmiterea capitalului strain in economia locala, fapt ce a contribuit la puternica crestere economica a Romaniei in ultimii ani. Dependenta Romaniei fata de capitalul strain s-a intensificat in ultimii ani, iar capacitatea de rambursare a datoriei ajunsa la scadenta constituie o sursa de preocupare si un punct vulnerabil in conditii de criza", apreciaza Pal.