Curatarea bancilor din SUA necesita noi fonduri

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 22.03.2009
Administratia americana a facut ultimele retusuri la planul de indepartare a activelor cu probleme din bilanturile contabile ale bancilor, plan ce va fi facut public la inceputul acestei saptamani, conform Bloomberg.
Secretarul Trezoreriei Timothy Geithner intentioneaza sa extinda noul plan de 1.000 de miliarde de dolari al bancii centrale americane legat de achizionarea de active cu probleme, conform unor surse familiare cu propunerea. Noul program al Fed va fi dublat de fondurile de investitii public-private avute in vedere de Trezorerie, in timp ce rolul Corporatiei Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC) va fi probabil cel de a achizitiona credite cu probleme, conform acelorasi surse.
„Vom expune rapid un nou program de finantare ce va avea legatura cu aceste active", a declarat Geithner. „Dispunem si ne asteptam sa primim sprijin larg pentru acest program", a adaugat el. Urmatorul pas al lui Geithner de a curata bilanturile bancilor astfel incat acestea sa-si poata relua operatiunile de creditare va fi esential dupa ce lipsa de detalii referitoare la un plan prezentat luna trecuta a declansat vanzari masive de actiuni ale companiilor financiare. Succesul initiativei va depinde de participarea institutiilor financiare, unii din liderii acestora criticand recent propunerile Congresului de impozitare a bonusurilor acordate pe Wall Street.
Managerii de investitii private vor administra fondurile Trezoreriei destinate achizitionarii de intrumente toxice.
Dezvaluirea detaliilor legate de planul referitor la activele toxice a fost amanata pentru aceasta saptamana, in conditiile in care Trezoreria se confrunta cu protestele referitoare la bonusurile acordate in cadrul American International Group (AIG).
Sub forma actuala, programul TALF al bancii centrale ar putea imprumuta pana la 1.000 de miliarde de dolari investitorilor pentru achizitionarea de titluri recent create bazate pe credite ipotecare, auto si pentru educatie universitara.
Extinderea programului pentru includerea unor instrumente financiare mai vechi, cu ratinguri mai scazute, ar putea permite participantilor din cadrul fondurilor de investitii public-private sa recombine activele si sa le vanda.
Fed a anuntat pe 18 martie ca gama garantiilor eligibile pentru TALF „ar putea fi extinsa pentru a include si alte active financiare". Comitetul s-a angajat in acelasi timp la masuri suplimentare de 1.150 de miliarde de dolari menite sa micsoreze costurile de finantare, incluzand achizitii de titluri de trezorerie pe termen lung.
Rolul FDIC ar putea fi extins pentru ca agentia sa contribuie la finantarea initiativei administratiei. Oficialii FDIC au o vasta experienta in ceea ce priveste creditele neperformante.
Isaac Baker, purtator de cuvant al Trezoreriei, a refuzat sa comenteze pentru ca detaliile planului ar mai putea suferi modificari. Criza a impins guvernul sa pompeze miliarde de dolari in institutii financiare. Bonusurile de 218 mil. dolari acordate in cadrul AIG au starnit ample proteste, iar Senatul va vota in aceasta saptamana cu privire la impozitarea bonusurilor, dupa ce Camera Reprezentantilor a aprobat o taxa de 90% pe bonusurile acordate in cadrul companiilor care au beneficiat de sustinere din partea guvernului. Secretarul Trezoreriei a dezamagit pietele si pe legislatori neanuntand prea multe detalii cu privire la planul de inlaturare a activelor toxice din bilanturile bancilor pe 10 februarie.
„Includerea activelor vechi, a caror valoare a scazut considerabil, in cadrul TALF este cea mai eficienta metoda de eliminare a activelor cu probleme din cadrul sistemului financiar", a declarat Stephen Mirrow, fost oficial al Trezoreriei.
 
Noile masuri