Polonia vrea sa intre in anticamera adoptarii euro in urmatoarele trei luni

Autor: Cristina Rosca 15.03.2009
Polonia intentioneaza sa adere la mecanismul ERM-2 (Exchange Rate Mechanism) in prima jumatate a acestui an, pentru ca la 1 ianuarie 2012 sa isi poata atinge tinta de a se alatura statelor din zona euro, potrivit declaratiilor ministrului de finante, Jacek Rostowski, scrie agentia de presa Thomson Reuters. ERM-2 este anticamera zonei euro, ce monitorizeaza evolutia unui monede nationale in raport cu moneda euro, prima fiind nevoita sa oscileze intre anumite plafoane anterior impuse.
Ministrul polonez si-a motivat dorinta prin faptul ca desi statul nu este amenintat de criza financiara si nu risca sa fie contagiat de la statele vecine puternic lovite, economia ar deveni mai stabila odata cu intrarea in cursa pentru euro.
Rostowski a declarat ca tara sa ar putea indeplini criteriile impuse pentru a deveni membru ERM-2. Polonia nu ar avea nimic de obiectat in fata unei decizii care sa relaxeze criteriile de aderare, insa ea nu este cea care a pledat pentru acest lucru, a mai spus el.
"Imediat ce situatia se va stabiliza, vrem sa aderam la mecanismul ratei de schimb, sa ne mentinem statutul de membru pe perioada minima impusa si apoi sa adoptam moneda euro", a mai spus Rostowski. "Nu este necesara relaxarea conditiilor de aderare pentru zona euro atat timp cat noi avem acest obiectiv pentru 1 ianuarie 2012, iar pe termen scurt noi ne dorim ca in prima jumatate a acestui an sa ne alaturam statelor din ERM-2."
In legatura cu decizia Uniunii Europene de a adopta o abordare caz-cu-caz in privinta noilor membri din Europa de Est care se confrunta cu probleme acute, mai degraba decat sa opteze pentru un plan regional coordonat, Rostowski a spus ca este de acord.
"Polonia nu are nevoie de ajutor. Situatia statelor din Europa Centrala este foarte diferita. Unele se confrunta cu probleme extrem de grave si necesita sprijin, insa in aceeasi situatie se gasesc si alte state membre mai vechi", a spus el.
Zlotul polonez s-a depreciat in raport cu moneda euro pana aproape de un minim record in luna februarie. Ministrul de finante spune insa ca a inceput sa se faca o distinctie intre pietele puternice si cele slabe, si astfel zlotul ar putea continua pe acelasi drum pe care se afla in ultimele zile, mentinandu-se pe o panta ascendenta.
In ceea ce priveste criza, Rostowski a mai spus ca Polonia va lupta cu recesiunea prin intermediul politicii sale monetare. El a mai adaugat ca planuieste mentinerea unui deficit fiscal sub 3% din Produsul Intern Brut. Statele Unite au facut presiuni asupra Europei pentru a majora volumul cheltuielilor in scopul stimularii economiei globale, insa Franta a respins aceasta idee.
"Ideea ca toate statele din Europa Centrala si de Est se confrunta cu probleme acute incepe sa piarda din putere", a spus Rostowski. Comisia Europeana de la Bruxelles estimeaza ca PIB-ul Poloniei va creste cu 2% in 2009, in timp ce majoritatea economiilor UE sunt in recesiune.