Plannja si-a bugetat dublarea businessului dupa intrarea directa

Autor: Catalin Lupoaie 11.03.2009
Subsidiara locala a grupului suedez Plannja, specializat in productia de profiluri din tabla de otel, si-a bugetat pentru anul acesta o cifra de afaceri de 6 milioane de euro, dublu fata de nivelul inregistrat anul trecut, datorita cresterii fortei de vanzari si a investitiilor realizate de persoanele fizice in constructia de case.
Plannja AB, parte a grupului suedez SSAB, a achizitionat anul trecut compania Plannja Distribution Romania, detinuta de omul de afaceri Nicola Bocaciu, in cadrul unei tranzactii care s-a ridicat la circa 3 milioane de euro.
"Nu suntem legati de piata proiectelor mari, pentru ca ne adresam oamenilor care isi construiesc propriile case, costul acoperisului fiind doar 10% din totalul investitiei intr-o locuinta. Se vor construi in continuare case individuale, in ciuda crizei financiare, cele mai afectate fiind proiectele imobiliare mari, care nu au finantare. Inceputul de an a fost foarte bun pentru noi, pentru ca s-au continuat proiectele incepute anul trecut", a declarat Misu Chiruc, directorul executiv al Plannja.
Grupul suedez va finaliza pana la sfarsitul anului o investitie de 4,5 milioane de euro in constructia unei fabrici in localitatea Racaciuni, judetul Bacau, care se va intinde pe o suprafata de 25.000 de metri patrati si va avea trei linii de productie - doua de profiluri de tabla industriala si una de tabla tip tigla.
"Anul trecut a fost cel mai important pentru noi pentru ca am schimbat modul de organizare, prin numirea unor directori zonali, am investit in logistica si am trecut la un nivel european de raportare a businessului, dupa ce am fost preluati de catre grupul Plannja. Pana la sfarsitul anului vom finaliza si prima fabrica Plannja de pe piata locala", explica Chiruc. Proiectul se afla in prezent in stadiul de primire a autorizatiilor de constructie, urmand ca lucrarile de constructie sa dureze circa sase luni, pentru ca utilajele au fost deja comandate.
Decizia Plannja de a investi intr-o unitate de productia in Romania survine dupa ce principalii competitori Ruukki (Finlanda), Lindab (Suedia), Megaprofil (Belgia), Coilprofil (Belgia) sau Arcelor Mittal Construction si-au intarit pozitiile pe piata locala, dupa construirea unor fabrici. In plus, suedezii vor sa externalizeze o parte din productie catre Europa Centrala si de Est, pentru a reduce cheltuielile de transport si logistica.
Grupul Plannja, care proceseaza otelul fabricat de grupul suedez SSAB, are afaceri de circa 160 de milioane de euro si este prezent pe piata locala incepand din anul 1997. Compania activeaza pe piata de structuri metalice, estimata la circa 240 milioane de euro in 2008, si pe segmentul acoperisurilor din tabla, o piata de circa 150 milioane de euro.