Pretul celor mai scumpe apartamente noi din Cluj a scazut cu 30%

Autor: Laurentiu Cotu 25.02.2009
Conducerea companiei Vogue Art, specializata in constructii si investitii imobiliare, a anuntat ca finalizarea proiectului rezidential Mozart Condominium, demarat în luna aprilie a anului trecut în zona Andrei Muresanu din Cluj-Napoca, una dintre cele mai scumpe din oras, va fi prelungita cu aproximativ o jumatate de an.
Anul trecut, reprezentantii Vogue Art estimau ca investitia în valoare de 9 mil. euro din cartierul Andrei Muresanu va fi finalizata în luna martie a anului în curs, însa din cauza crizei financiare din domeniul imobiliar proiectul a fost prelungit pana spre finalul anului 2009.
Oficialii companiei Vogue Art spun ca în momentul de fata pretul apartamentelor din acest ansamblu a scazut cu 30% fata de anul trecut. Ansamblul rezidential Mozart dezvoltat în zona Andrei Muresanu va dispune de 8 vile a cate 6 apartamente fiecare, în total urmand sa fie construite 48 de apartamente.
„Daca în momentul demararii proiectului Mozart Condominium vindeam metrul patrat util cu 1.500 de euro, în prezent vindem apartamentele cu 1.000 de euro pe metru patrat, preturile scazand cu pana la 30%, în functie de conditiile si termenele de plata. In momentul de fata, vanzarile au scazut semnificativ, dar speram ca în viitor clientii sa se orienteze spre locatiile centrale si semi-centrale si sa nu primeze în luarea deciziilor de achizitie a apartamentelor pretul scazut pe metru patrat’’, a declarat pentru ZF Transilvania Dorina Martis, reprezentantul companiei MRM Imobiliare, agentie imobiliara locala care se ocupa de vanzarea proiectului.
Ansamblul „Mozart Condominium’’ va avea în total 48 de apartamente, suprafetele unitatilor locative fiind cuprinse între 70 si 120 mp. Proiectul va avea 2.400 mp pentru parcarea subterana, 1.300 mp pentru servicii, 5.400 mp pentru rezidentiale, 3.000 mp de spatii verzi, loc de joaca pentru copii si agrement. Ansamblul rezidential Mozart Condominium va dispune - pe langa parcarile subterane si spatiile verzi - si de sauna, piscine, gradinita, cabinete medicale si magazine.
MRM Imobiliare a vandut pana în prezent aproximativ 35% din proiect, conducerea agentiei clujene estimand ca în acest an se vor vinde pana la 70% din unitatile locative. Dezvoltatorul imobiliar Vogue Art a finalizat pana în momentul de fata 35% din proiectul Mozart Condominium.
„Piata imobiliara devine selectiva si credem ca valoarea estetica si calitatea proiectelor îsi vor spune cuvantul în luarea deciziilor de achizitionare a unui apartament, pe langa locatie, care va fi un criteriu la fel de important. Chiar daca preturile au scazut, credem ca vor prima criteriile de mai sus’’, spune Martis.
Anul trecut, cel mai scump apartament din ansamblul Mozart Condominium se vindea cu 227.520 de euro, iar pretul celei mai ieftine unitati locative din acest proiect era în 2008 de 100.000 de euro.
Compania clujeana Vogue Art, dezvoltatorul imobiliar al acestui proiect, a fost înfiintata în anul 1993. Principalele proiecte dezvoltate de Vogue Art sunt constructia unui bloc în cartierul Andrei Muresanu din Cluj-Napoca, hotelul Valea Draganului, vile unifamiliare în Cluj, ansamblul rezidential Traian Vuia. Actionarul principal al companiei este omul de afaceri clujean Marius Mosutan.
Una dintre pietele cele mai afectate de recesiunea financiara este piata constructiilor rezidentiale, astfel ca, potrivit consultantilor imobiliari locali, peste 50% dintre proiectele din Cluj stagneaza. Daca în ultimele luni ale anului trecut notarii clujeni se plangeau ca tranzactiile imobiliare au scazut cu peste 60%, în luna ianuarie din 2009 numarul tranzactiilor este aproape zero.
Cu toate ca unii dezvoltatori imobiliari locali sustin ca vand în continuare apartamentele la pretul de anul trecut, reprezentantii agentiilor imobiliare locale spun ca pretul apartamentelor nou construite a scazut cu 25-30% fata de începutul anului 2008. In ceea ce priveste unitatile locative construite în localitatile învecinate Clujului, pretul acestora este în prezent cu 40%-50% mai ieftin fata de anul trecut.