Daca tarile emergente vor intra in colaps, vor trage dupa ele si bancile europene si euro

Autor: Catalina Apostoiu 23.02.2009
Bancile austriece sunt expuse masiv pe Europa de Est, in timp ce creditorii spanioli sunt responsabili pentru o treime din imprumuturile acordate in America Latina, scrie Financial Times.
Bancile din zona euro ar putea avea de suferit mai mult decat cele din SUA si Japonia in cazul unei crize severe a tarilor emergente. Indiferent unde se va produce urmatoarea explozie a unei piete emergente, moneda euro este cea care va resimti din plin impactul.
Moneda euro a atins cel mai scazut nivel de pana acum in acest an in raport cu dolarul american, coborand cu 22% de la nivelul maxim atins in luna iulie, pe fondul intensificarii temerilor privitoare la expunerea bancilor din zona euro fata de o incetinire pronuntata a economiilor emergente din Europa de Est.
Desi temerile investitorilor se concentreaza asupra Ungariei, Poloniei si Cehiei, moneda euro este mai expusa decat orice alta moneda fata de o incetinire a cresterii tuturor pietelor emergente de pe glob.
Creditele acordate in Europa Centrala si de Est provin in proportie de 90% de la banci din zona euro. In acelasi timp, aproape trei sferturi din creditele destinate economiilor emergente la nivel global provin din aceeasi regiune, conform celor mai recente date publicate de Banca Reglementelor Internationale.
"Aceasta situatie confirma parerile de pe piata conform carora un accident pe pietele emergente va afecta bancile europene intr-o masura mult mai mare decat pe cele americane sau japoneze", a spus Paul Meggyesi din cadrul JPMorgan.
Din creditele in valoare de 4.593 miliarde de dolari (3.640 mld. euro) acordate de banci straine tarilor aflate in curs de dezvoltare de la nivel mondial, bancile din zona euro au acordat credite de 3.369 miliarde de dolari (2.670 mld. euro), sau 73,4% din volumul total. In cazul Statelor Unite, procentul este de 10,3%, iar in cel al Japoniei de 4,8%. Expunerea bancilor din zona euro din punctul de vedere al creditelor acordate pe pietele emergente se ridica la 18,8% din PIB, comparativ cu 3,4% in cazul Statelor Unite si 5% in cel al Japonei. In cadrul zonei euro, cea mai expusa este Austria, cu credite catre economii emergente, in cea mai mare parte din Europa de Est, reprezentand 79,6% din PIB. Urmeaza Olanda, cu o expunere mai diversificata pe regiuni, cu credite reprezentand 66,4% din PIB.
Spania este cel mai mare creditor individual al economiilor emergente din America Latina, furnizand o treime din creditele destinate regiunii.
Steve Barrow din cadrul Standard Bank spune ca datele privitoare la creditele acordate ar trebui sa-i alerteze imediat pe investitori cu privire la faptul ca problemele economice globale, in special din tarile aflate in curs de dezvoltare, ar putea avea un impact extrem de mare asupra bancilor din zona euro, dar si asupra monedei euro. Acesta spune ca avand in vedere expunerile mari la nivel international ale bancilor din zona euro, este posibil ca moneda euro sa fie amenintata daca piata va fi zguduita de devalorizari si posibile defaulturi in regiunile emergente.
Tensiunea din zona euro incepe sa se faca simtita, costul asigurarii datoriilor guvernamentale prin contracte swap pe riscul de credit fiind in crestere in intreaga Europa.
Acest lucru nu se intampla numai in cazul tarilor estice si al celor mai slabe aflate la periferia zonei euro, ci si in cel al Frantei sau Germaniei. Analistii spun ca sentimentul fata de Europa se afla acum la cel mai scazut nivel din octombrie anul trecut.