Bernanke, Fed: Este necesara interventia guvernului pentru stoparea prescrierilor de ipoteci

Ziarul Financiar 04.12.2008

Seful Rezervei Federale Ben Bernanke a cerut joi initierea unui program prin care sa fie stopata preluarea de catre banci a locuintelor clientilor care nu si-au platit ratele la imprumuturi ipotecare.

"In ciuda eforturilor de buna-credinta, atat din partea sectorului privat, cat si a autoritatiloe, rata prescrierilor ramane prea ridicata, cu efecte adverse atat pentru cei implicat direct cat si pentru economia SUA", a declarat Bernanke, in cadrul unei conferinte, citat de Reuters.

Acesta considera ca este necesara o reevaluare a creditelor ipotecare pentru a ajuta pe americani sa isi pastreze locuintele. "Ar fi nevoie ca reevaluarea in scadere a sumei imprumutate de la banca sa fie inclusa in planul bancilor de a modifica ipotecile astfel incat clientii sa le poata plati", a subliniat Bernanke.

Seful Fed considera ca exista deja cateva propuneri, toate folosind fonduri publice, prin care se doreste incentinirea numarului prescrierilor.

Printre acestea se afla si o propunere a Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) prin care creditorii care participa la program prin participatrea la costurile creditelor restructurate neperformante sunt recompensati.