Guvernul majoreaza salariile profesorilor cu 28%

Ziarul Financiar 10.11.2008

Guvernul a stabilit in aceasta seara prin ordonanta de urgenta ca salariile profesorilor sa fie majorate gradual, în functie de venituri, cu 28%, de aceasta crestere urmand sa beneficieze in principal cadrele didactice cu venituri reduse.

Anuntul a fost facut de premierul Calin Popescu-Tariceanu dupa sedinta de Guvern. Senatul a respins astazi ordonanta de urgenta a Guvernului prin care majorarea salariilor profesorilor cu 50% decisa de Parlament in urma cu o luna era amanata pana la 1 aprilie 2009. Ordonata urmeaza sa fie discutata si de Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

Tariceanu a precizat ca aceasta majorare diferentiata nu presupune sume suplimentare acordate de la bugetul de stat, educatia urmand sa primeasca tot 6% din PIB asa cum este stipulat in proiectul de buget pentru 2009.

Guvernul, in acord cu sindicatele, stabilisera in primavara ca, de la 1 octombrie, salariile cadrelor didactice cresc cu 9%, dar un amendament al PSD, votat apoi de toate partidele parlamentare, a crescut acest procent la 50%, majorare pe care Guvernul a refuzat-o.

Prin ordonanta din aceasta seara, Guvernul a revizuit tinta de crestere salariala la 28% in functie de venituri, dar a precizat ca aceasta se va face in doua trepte respectiv de la 1 martie si 1 septembrie 2009. Premierul a explicat ca sistemul de majorare diferentiata a salariilor va fi aplicat si in alte sectoare bugetare, precum sanatatea si justitia.