McCain, eroul din Vietnam, mizeaza pe electoratul conservator

Autor: Doina Anghel 02.11.2008

In 1932, in mijlocul Marii Depresiuni, viitorul presedinte al Statelor Unite Franklin D. Roosevelt propunea Americii, in timpul Conventiei Partidului Democrat care il desemnase drept candidat la presedintia SUA, o noua orientare, un "New Deal". Planul lui Roosevelt, pus in practica un an mai tarziu cand a ajuns la Casa Alba si care a presupus o puternica interventie a statului in economie a scos America din recesiune. La peste 75 de ani de atunci, America, aflata din nou in plina criza, este chemata sa aleaga maine pe cel de-al 44-lea presedinte al ei. Pentru cine vor opta americanii? Pentru democratul Barack Obama, care, ales, ar deveni primul presedinte de culoare al SUA sau pentru republicanul John McCain, un erou al razboiului din Vietnam? Cine va fi ales de electorat sa ofere tarii un "New Deal"?



Viata lui John McCain (71 de ani) pare desprinsa dintr-un scenariu de film: a luptat in Vietnam, a fost prizonier, torturat si s-a intors in America cu gandul de a o schimba.

Pana la urma, viata candidatului republican la alegerile prezidentiale din SUA chiar a ajuns scenariu de film: Mc Cain a publicat recent o carte autobiografica "Credinta stramosilor mei", care a ajuns pe micile ecrane americane acum trei ani.
Curajul, patriotismul si experienta sunt virtutile pe care McCain mizeaza acum in campania sa pentru alegerile prezidentiale. Cat de folos ii vor fi aceste atu-uri in lupta cu energicul Barack Obama, care este favoritul acestei curse electorale, ramane de vazut.
John McCain are in continuare de partea sa nucleul electoratului conservator, insa in ultimele luni si acestia au inceput sa-si cantareasca optiunile, sub amenintarea crizei financiare si dezamagiti de ezitarile reprezentantilor "Great Old Party" in a da un raspuns clar in privinta finalului razboiului din Irak.
Daca va fi ales presedinte, John McCain ar deveni primul locatar de la Casa Alba care s-a nascut in afara tarii. Micul John a vazut lumina zilei in unitatea militara Coco Solo din Panama, in 29 august 1936. Nu a ezitat in a urma, ca si tatal sau, o cariera militara si a absolvit prestigioasa Academie Navala din Annapolis. In timpul anilor de la Academie, s-a facut remarcat ca boxer de categorie usoara, dar nu a facut sport de performanta. Au urmat doi ani de antrenamente militare la Pensacola, unde si-a castigat reputatia de petrecaret.
S-a casatorit pentru prima oara in 1965 cu Carol Lou Wensley, un manechin din Philadelphia, cu care a avut o fata, Sidney. A intrat pe campul de lupta doi ani mai tarziu, in razboiul din Vietnam. A primit o medalie dupa ce a fost ranit in timpul unei operatiuni militare, dar calvarul avea sa inceapa in toamna lui 1967 cand a fost capturat de vietnamezi, in timpul celei de-a 23-a misiuni de bombardare. Aparatul sau de zbor a fost lovit in timp ce zbura deasupra capitalei nord-vietnameze Hanoi, iar McCain si-a fracturat ambele maini si un picior. Potrivit marturiilor vremii, vietnamezii au refuzat sa-l ingrijeasca, desi era grav ranit, l-au batut si l-au interogat pentru a obtine informatii despre operatiunile americanilor. I-au fost acordate ingrijiri medicale abia atunci cand vietnamezii au descoperit ca tatal sau fusese amiral. Numele sau a ajuns atunci in multe din ziarele americane. Dupa o recuperare minima, a fost la izolare intr-o celula, pentru doi ani de zile. Lui McCain i s-a propus eliberarea in 1968, dar ofiterul a refuzat, pentru a nu sprijini astfel propaganda vietnamezilor, care vroiau sa demostreze ca pot fi milosi, dar si ca "gradatii" accepta sa fie tratati preferential. La putina vreme dupa aceea, McCain a fost supus unui program sever de tortura: legat de franghii si batut repetat la fiecare doua ore. Dupa patru zile a cedat si a facut o declaratie "antiamericana". Imaginea sa fumand si dand raportul vietnamezilor de pe patul de spital a facut inconjurul lumii. Dupa ce a fost eliberat, a spus ca declaratia a fost dezonoranta. "Am invatat ce am invatat toti acolo. Ca fiecare om are un punct in care cedeaza. Mi l-am atins pe al meu".
In ciuda declaratiei, bataile au continuat pentru ca a refuzat sa semneze procese verbale in care admitea suprematia vietnamezilor.
A fost prizonier timp de 5 ani si jumatate si a fost eliberat in primavara lui 1973.
Cand s-a intors acasa a suferit un nou soc, afland ca frumoasa sa sotie Carol suferise un accident de masina, care a lasat-o desfigurata si incapabila sa se miste fara un cadran metalic. McCain a inceput terapia de recuperare dupa Vietnam si dupa o vreme s-a intors la viata activa din Armata, devenind reprezentant al Marinei pe langa Congres.
Asa a inceput sa incolteasca in el dorinta unei cariere politice. In 1979, el a intalnit-o pe Cindy Hensley, fiica unui bogatas din Arizona. A divortat de Carol in 1980, iar cateva luni mai tarziu el si Cindy s-au casatorit. Cei doi au impreuna patru copii: Meghan, John, James si Bridget, aceasta din urma fiind adoptata. Cindy McCain este acum presedintele board-ului Hensley & Co., companie care vinde si distribuie berile Anheuser - Busch, cu venituri anuale de 340 de milioane de dolari. La inceputul anilor '90 a devenit dependenta de tranchilizante, dar a reusit sa depaseasca acest moment internandu-se intr-o clinica de specialitate. In acest an, in timpul unui miting al sotului sau, un simpatizant i-a fracturat mana dreapta dupa ce i-a strans-o cu prea mult entuziasm.
John McCain a fost ales pentru prima data in Congres in 1982, ca membru al Camerei Reprezentantilor, si a fost reales usor in 1984. In timpul primului sau mandat, declaratiile sale nu au iesit din linia lui Reagan, dar a criticat sever decizia presedintelui de a retrage prea tarziu trupele americane din Liban.
Cariera politica a lui McCain in Senatul american a inceput in ianuarie 1987, dupa ce l-a invins pe rivalul sau democrat cu aproape peste 70% din voturi. A devenit membru al comisiilor de aparare si de comert. A fost unul dintre congressmanii care au initiat o lege care interzicea cheltuielile in cazul deficitului bugetar excesiv. A devenit destul de popular printre republicani si in 1998 numele sau a fost adus deseori adus in discutia publica ca un posibil vicepresedinte pentru George Bush senior.
A contribuit la reconcilierea SUA cu Vietnamul intre 1991-1993, cand alaturi de un alt veteran, senatorul democratul John Kerry - care avea sa candideze la presedintie in 2004 impotriva lui Bush junior - a intocmit un raport care spunea ca nu exista indicii ca in Asia de Sud-Est ar mai exista prizonieri americani. Raportul a fost combatut de unii din fostii sai camarazi de razboi.
Alaturi de democrati, a lucrat la reforma finantarii campaniilor electorale de catre corporatii si uniuni sindicale, considerand ca donatiile sunt o forma de coruptie. Desi legea sa nu a reusit sa fie adoptata, McCain a castigat simpatie si a inceput sa fie numit in presa "Rebelul" - "the Maverick", o eticheta folosita foarte des acum de "vicepresedinta" sa Sarah Palin, in incercarea de a-l dezlipi de imaginea lui George W. Bush.
In aceste conditii, ambitiile sale prezidentiale nu aveau sa fie franate, iar in 2000 a concurat impotriva lui Bush junior in alegerile primare din Partidul Republican pentru presedintia SUA. A pierdut nominalizarea.
A protestat fata de o prelungire a razboiului din Irak, totusi, in 2008, dupa ce a fost desemnat el insusi candidat si-a moderat discursul in aceasta privinta.
A fost de-a lungul celor cinci mandate de senator autorul unor declaratii nefericite: a spus despre Chelsea Clinton, fiica presedintelui democrat, ca este atat de "urata", pentru ca "tatal sau este Janet Reno" - procurorul general al SUA, numita de Bill Clinton.
Dar atitudinea lui nu este singurul punct care ridica semne de intrebare. Mai este starea sanatatii sale, in urma cu cativa ani a avut o forma de cancer de piele, dar spune ca s-a vindecat complet si mai este apoi varsta! Are 71 de ani si, daca va fi ales, va fi al al doilea cel mai batran presedinte american.
 
 
Plan de criza
 
 
 
 
Sarah Palin, un pariu riscant pentru republicani 
Inca de la nominalizarea ei pentru functia de vicepresedinte al SUA de catre republicanul John McCain, Sarah Palin (44 de ani) a fost catalogata drept o alegere controversata. Palin, guvernatorul statului Alaska, era putin cunoscuta si in Partidul Republican, ca sa nu mai vorbim de cercurile politice din Washington DC.
Asa ca primele informatii care apareau despre ea la o simpla cautare pe Google, relevau o personalitate plina de culoare: fosta miss Walsilla, fost primar al orasului Walsilla, casatorita cu un fost jucator de hockey, mama a cinci copii si cu o fiica adolescenta insarcinata, Palin are printre hooby-uri vanatoarea si pescuitul la copca.
In lunile care au urmat nominalizarii sale, Palin s-a bucurat de o atentie mediatica care a depasit-o pe cea a rivalului sau direct Joe Biden sau a sotiilor candidatilor pentru Casa Alba. Cam toata lumea a dezbatut coafura lui Sarah Palin, daca ar trebui sa poarte sacou sau jacheta, pantaloni sau fuste. Putinele interviuri pe care le-a dat au aratat o anumita stangacie in abordarea problemelor economice sau de politica externa, ceea ce au condus la comentarii de genul: "Palin a fost aleasa pentru ca e tanara si frumoasa, iar McCain va duce greul campaniei".
Intr-un interviu ea a aratat ca nu stie ce este "doctrina Bush" (elaborata de presedintele in functie si care invoca dreptul SUA de a se apara in fata tarilor care gazduiesc sau ajuta grupurile teroriste) si a declarat ca are experienta in politica externa, deoarece Alaska se invecineaza cu Rusia.
Analistii politici au spus, imediat dupa anuntul candidaturii lui Palin, ca a fost aleasa pentru a atrage de partea sa electoratul feminin al lui Hillary Clinton, aflat in deriva dupa nominalizarea perechii Obama - Biden. Insa sondajele ulterioare au aratat ca electoratul lui Hillary s-a apropiat de Obama, respingand-o pe Palin datorita conservatorismului sau. Sondajele date publicitatii cu doua saptamani inaintea alegerilor vorbesc impotriva ei.