BERD: Banca Transilvania nu are riscuri de refinantare

Autor: Razvan Voican 15.10.2008

Banca Transilvania nu are riscuri de refinantare si nici nu detine in portofoliu asa-numite "active toxice", sustine BERD, actionarul principal al bancii cu o participatie de 15%.

Institutia financiara internationala afirma ca imprumutul sindicalizat de 102,5 milioane de euro, aprobat recent si aranjat de IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, ii va permite bancii sa continue sa acceseze resurse pentru a acorda finantare antreprenorilor romani, precum si pentru a da credite pentru cumpararea de locuinte. De asemenea, BERD a eliberat prima transa dintr-o facilitate de finantare rurala. Incepand din 1999, institutia a investit aproximativ 80 mil. euro in BT. BERD sustine ca banca este bine capitalizata si administrata si ca va continua sa o sprijine in conditiile turbulentelor economice globale.
Banca Transilvania este unul dintre primii cinci jucatori de pe piata dupa active.
Recent, a redus la maximum creditarea in valuta a clientilor de retail in contextul scumpirii finantarilor in moneda straina si al noilor norme prudentiale impuse de BNR. De asemenea, banca a modificat recent si conditiile de acordare a creditelor in lei prin introducerea unui comision suplimentar fata de perioada verii.