Parlamentul aproba 300 mil. euro pentru profesori pana la finele anului

Autor: Iulian Anghel 30.09.2008

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat ieri majorarea salariilor cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar cu 50% si a celor din invatamantul universitar cu 74%, lucru ce presupune, potrivit Finantelor, un efort bugetar de peste 280 de milioane de euro pana la finele anului si de aproximativ 1,4 mld. euro pentru anul viitor. Majorarile ar urma sa se aplice de astazi.



"Daca dam in continuare 6% (din PIB - n.r.) pentru educatie si mentinem aceasta crestere a salariilor, anul viitor nu se va zugravi nicio scoala, toate investitiile vor fi nule. Daca Parlamentul mentine aceasta crestere, va trebui sa ia bani de la Sanatate, Agricultura sau drumuri. Eu nu am nimic de pierdut, oricum nu mai am niciun ban", a declarat pentru ZF ministrul finantelor Varujan Vosganian.
Contactat de ZF, ministrul educatiei Cristian Adomnitei a refuzat sa comenteze decizia luata de deputati. Este insa de mentionat ca ministrul, care este si deputat, a votat in favoarea majorarii salariilor profesorilor cu 50%.
Initial, guvernul acorda profesorilor o majorare de 9% a salariului, dar un amendament al PSD a ridicat aceasta majorare la 50% pentru profesorii din preuniversitar, iar liberalii au aprobat-o. Dovada sta faptul ca votul parlamentar a fost majoritar in favoarea maririi salariilor profesorilor.
In Romania exista 313.000 de profesori, iar salariul mediu al acestora se situeaza in jurul valorii de 1.200 de lei.
Reprezentantii PD-L, PRM, UDMR, PC si PNL au precizat luni ca si ei sustin amendamentele privind cresterea salariala amintita, aratand ca acestea asaza pe temeiuri corecte salariile profesorilor si ca redau demnitatea acestei categorii.
Sindicalistii din educatie au aratat ieri ca sunt multumiti de votul in unanimitate al deputatilor pentru cresterea salariilor cadrelor didactice preuniversitare cu peste 50% si a profesorilor universitari cu 74%, considerand ca astfel va creste calitatea actului educational.
Presedintele executiv al Federatiei Spiru Haret, Marius Nistor, a spus intr-o declaratie pentru Mediafax ca profesorii din toate unitatile scolare vor face campanie pozitiva pentru cei 254 de deputati care au votat pentru initiativa PSD care conduce la cresterea salariilor in invatamantul preuniversitar.
"Ne asteptam la o astfel de atitudine, insa aveam si unele temeri fata de pozitia unora, dar am vazut ca, mai presus de interesul de partid, a primat interesul national, care va conduce la o crestere a procesului educational, pentru ca fara investitie in forta de munca nu poti cere calitate. Votul de azi (marti - n.r) reprezinta un prim pas, dar nu trebuie sa-i uitam pe cei 300.000 de salariati, personal nedidactic, care lucreaza in invatamant, iar in perioada imediat urmatoare trebuie sa gasim solutii si pentru imbunatatirea conditiei materiale a acestora", a mai spus Nistor.
Camera este for decizional in privinta acestui act normativ.
Nemultumit de aceasta situatie este ministrul de finante. Masurile cu impact social, inclusiv privind salarizarea bugetarilor, ar trebui amanate, pentru ca noul guvern sa si le asume, evitand astfel repetarea situatiilor din anii electorali precedenti, a declarat ieri Varujan Vosganian. Totusi, guvernul va decide astazi alte masuri cu impact social, aceleasi masuri despre care Vosganian admite ca sunt electorale.
"Am experienta anilor electorali precedenti, cand intotdeauna guvernele si partidele au adoptat ordonante de guvern si legi cu tenta electorala, pe care noile echipe executive nu le-au respectat. Astfel de masuri ar trebui lasate la decizia guvernelor care vor veni si sa fie asumate plenar", a afirmat Vosganian.
El sustine ca astfel de practici trebuie sa inceteze, intrucat creeaza probleme pe termen lung actului de guvernare, iar nerespectarea "pomenilor electorale" a fost o practica a tuturor partidelor.
 
 
 
Bani pentru toti