Graul, la minimul ultimelor 14 luni

Autor: Marius Oncu 10.09.2008
Pretul graului pentru morarit tranzactionat la bursele europene a scazut, in cursul sedintei de marti, pana la cea mai redusa valoare din ultimele 14 luni, pe fondul unei tendinte de vanzare inregistrata in sectorul bunurilor de larg consum.
Indicele Euronext a reflectat o scadere a pretului graului cu livrare in luna noiembrie cu 2,5 euro, sau 1,46%, la 168,5 euro pe tona, dupa ce a inregistrat un nivel minim de 166,50 euro in cursul sedintei.
Potrivit unui analist francez, exista potential pentru o usoara majorare a pretului, 168 de euro fiind considerat un nivel de siguranta.
Europa produce grau cu un grad de competitivitate mai ridicat decat cel din Statele Unite, al carui pret nu a consemnat o scadere la fel de rapida. In SUA, pretul cerealelor s-a diminuat ca urmare a aprecierii dolarului si a asteptarilor privind o recolta importanta la nivel mondial in 2008.
Indicele Euronext al pretului porumbului cu livrare in ianuarie s-a diminuat cu 3%, sau 4,75 euro, pana la valoarea de 153,75 euro pe tona. Valoarea minima la care a fost tranzactionat marti porumbul a fost de 153,50 euro pe tona, record pentru ultimii aproape doi ani.
Pretul Euronext al semintelor de rapita cu livrare in luna noiembrie s-a diminuat cu cinci euro, sau 1,3%, la 367,50 euro pe tona, dupa atingerea nivelului de 367 euro pe tona, cel mai redus al ultimilor aproape doi ani.
Conditiile climatice favorabile si extinderea suprafetelor agricole ar putea oferi o recolta de cereale apropiata de 301 milioane tone in acest an in Uniunea Europeana (UE), cu 43 de milioane de tone peste nivelul din 2007.