Cum arata topul celor mai mari banci europene dupa un an de criza

Autor: Ciprian Valentin Botea 05.09.2008
Banca britanica HSBC se mentine pe primul loc in clasamentul bancilor europene, avand - la sfarsitul lunii august - o valoare de piata de 129,2 mld. euro, in scadere fata de cele 157,9 mld. euro, cat se inregistra in iulie anul trecut.
HSBC a raportat luna trecuta o scadere de 30% a profitului net aferent primelor sase luni ale anului, acesta ajungand la 7,7 mld. dolari (4,8 mld. euro), fata de 10,9 mld. dolari (8 mld. euro), cat s-a inregistrat in perioada ianuarie-iunie 2007.
Pozitia secunda a clasamentului - dominat de bancile britanice, franceze, italiene si elvetiene - este ocupata de banca spaniola Santander, cu o valoare de piata de 72,8 mld. euro. Banco Santander a facut parte din consortiul care a achizitionat anul trecut ABN Amro, pentru 72 mld. eur o.
Urmatoarele locuri din top cinci sunt ocupate de BNP Paribas, UniCredit si Royal Bank of Scotland, banci care au o capitalizare de 56,1 mld. euro, 49,2 mld. euro, respectiv 46,6 mld. euro.
Banca elvetiana UBS - cea mai mare institutie financiara europeana dupa valoarea activelor detinute - se claseaza pe pozitia a saptea, inregistrand o valoare de piata de 43,8 mld. euro.
UBS este banca europeana cea mai afectata de declansarea crizei ipotecare americane, fiind nevoita sa-si reduca valoarea activelor contabile cu peste 37 mld. dolari in ultimul an, ca urmare a expunerii pe piata creditelor subprime.
SocGen - cea de-a doua mare banca franceza - ocupa pozitia a noua a clasamentului bancilor europene, avand o valoare de piata de 39 mld. euro. La inceputul anului, SocGen a fost implicata intr-un scandal de frauda, unul dintre traderii institutiei deschizand pozitii neautorizate de 50 mld. euro pe bursele europene, actiune care a adus bancii pierderi de 4,8 mld. euro.
Topul celor mai mari zece banci europene este incheiat de Credit Suisse, care are o valoare de piata de 36,8 mld. euro. In primul trimestru al acestui an, Credit Suisse - cea de-a doua banca europeana dupa valoarea activelor detinute - a raportat pierderi de 1,3 mld. euro, pe fondul reducerii activelor contabile cu 3,3 mld. euro, ca urmare a expunerii pe piata americana a creditelor ipotecare riscante.
Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, se situeaza pe pozitia a 14-a a clasamentului cu o valoare de piata de 30,9 mld. euro, in timp ce institutia creata prin preluarea Dresdner de catre Commerzbank are o capitalizare de 22 mld. euro si ocupa locul 17.