Comisia Europeana verifica subventiile acordate Nokia

Autor: Miruna Lebedencu 28.03.2008
Comisia Europeana cere autoritatilor romane informatii despre ajutoarele de stat oferite companiei finlandeze Nokia pentru fabrica de telefoane de la Jucu, a declarat comisarul european Danuta H?bner, citata de CNN Money.
"Comisia a solicitat autoritatilor romane sa ofere informatii relevante", a raspuns comisarul unei solicitari venite din partea unui parlamentar german. Nokia a inchis fabrica detinuta la Bochum, in Germania, unde lucrau 2.300 de angajati, si a relocat activitatile in Romania.
Comisia urmeaza sa analizeze daca subventiile acordate de Romania pentru activitatile Nokia respecta legislatia UE, a precizat publicatia.
Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism, a declarat ieri ca executivul UE face verificari daca la proiectul Nokia au fost acordate ajutoare de stat si ar putea incepe o investigatie oficiala.
"La Nokia se verifica daca s-a dat ajutor de stat sau nu. De exemplu, daca dai terenul gratis se considera ca e ajutor de stat, iar ca sa dai asa ceva in primul rand trebuie sa notifici", a spus Orban, citat de Mediafax.
Compania Nokia a inceput productia de telefoane mobile la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, luna trecuta. Aici este ansamblat modelul 1200 pentru pietele din Europa, Africa si Orientul Mijlociu.