Primele contributii la fondurile de pensii private obligatorii

Ziarul Financiar 20.05.2008
Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) a virat primii bani din contributiile pentru bugetul asigurarilor sociale de stat catre fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II al sistemului de pensii).

Suma pentru fiecare participant este de 2% din venitul brut al acestuia, iar banii se scad din actuala contributie individuala de 9,5%. Cota de contributie aferenta pilonului II va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6%, intr-un interval de opt ani.

Viramentele s-au efectuat pentru un numar de 3.194.961 de participanti, suma totala virata fiind de 88.190.879 lei (cca. 24,1 mil EUR). Valoarea medie a contributiei pe participant este de cca 7.55 EUR.

Pentru un numar de 961.355 de participanti nu s-au efectuat viramente, in principal din cauza nedepunerii de catre angajatori a declaratiilor nominale privind contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat in termenul prevazut de lege (maxim 25 ale lunii pentru luna anterioara).

Vedeti indicatorii statistici.